To je to što me zanima!

Slasna hladetina, jelo koje je nekad bilo na svakom stolu

Sastojci ovog jela su vrlo jednostavni, no zbog dugog kuhanja mnogima nije praktično. Zato se sve manje nalazi na jelovniku, a kao i s filekima, riječ je o jelu kojeg ljudi vole ili preziru iz dna duše
Vidi originalni članak

Hrana je oduvijek bila luksuz, a domaćice su pažljivo smišljale kako sačuvati od kvarenja dostupne namirnice i pritom iskoristiti sve uz što manje bacanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U tom kontekstu je iskuhavanjem i očuvanjem mesa u želeu nastala hladetina. Vuče stoljetnu tradiciju, a brojni nazivi za to jelo (aspik, pače, mrzletina, žulica, pihtije...) svjedoče kako se udomaćila u raznim krajevima.

PODUZETNA HRVATSKA Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"

Mnogi će se s nostalgijom prisjetiti bakine hladetine koja se obično spravljala u prosincu i tradicionalno je hladno zimsko jelo koje se može jesti kao predjelo ili samostalni objed. Pa ako imate volje i vremena, evo recepta za tu deliciju:

- 5 komada svinjskih nogica
- 800 grama svinjske glave i kožica te uši
- meso plećke
- 1 luk
- 100 grama korijena celera


- 1 korijen peršina
- 3 mrkve
- 3 lovorova lista
- 2 režnja češnjaka
- 10 zrna crnog papra

opcionalno: 2 tvrdo kuhana jaja

'POPUT BOŽIĆA U ČAŠI' Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati

Priprema:

Suho meso obično valja namočiti u čistoj vodi dan prije pripreme kako bi omekšalo. Na dan pripreme u veći lonac uliti čistu vodu te u nju složiti komade mesa i dodati očišćeno povrće. Sve zajedno se kuha na laganoj vatri do četiri sata, odnosno dok se meso ne krene odvajati od kostiju. Kad je kuhano, meso treba odvojiti od kostiju. U pojedinim recepturama se kosti i povrće bacaju, dok u drugima domaćice ostavljaju povrće radi teksture i šarenila jela. Može se dodati i narezana kuhana jaja. Bez obzira što odabrali, iz nastale smjese treba ukloniti žlicom višak masnoće i uliti je u manje kalupe. Sve se ostavi stajati preko noći na hladnom mjestu. Kad se ohladi, treba ukloniti višak masnoće, a zatim narezati na tanje šnite. Hladetina se poslužuje posuta mljevenom paprikom, paprom i češnjakom ili hrenom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 12.12.2019.

    Hladetina, povraća mi se. Krvavice, diže mi se utroba. Tripce, bljuv. Čvarci, hvala ne. A vrhunac degutantnosti su plućica na kiselo. Da, i zaboravio sam, one gnjusne masne gnjecave raskuhane mlince. Sve navedeno - prestrašno!

  • 12.12.2019.

    ne bi to pojeo da mi netko prijeti smrcu 😂😂😂😂

  • Kate Becket 12.12.2019.

    E sad baš da je specijalitet i nije..ne ide u mene i ne ide..ali ko voli neka izvoli..

Komentiraj...
Vidi sve komentare