Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Slasna hladetina, jelo koje je nekad bilo na svakom stolu

Slasna hladetina, jelo koje je nekad bilo na svakom stolu
1

Sastojci ovog jela su vrlo jednostavni, no zbog dugog kuhanja mnogima nije praktično. Zato se sve manje nalazi na jelovniku, a kao i s filekima, riječ je o jelu kojeg ljudi vole ili preziru iz dna duše

VIDEO

Hrana je oduvijek bila luksuz, a domaćice su pažljivo smišljale kako sačuvati od kvarenja dostupne namirnice i pritom iskoristiti sve uz što manje bacanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

U tom kontekstu je iskuhavanjem i očuvanjem mesa u želeu nastala hladetina. Vuče stoljetnu tradiciju, a brojni nazivi za to jelo (aspik, pače, mrzletina, žulica, pihtije...) svjedoče kako se udomaćila u raznim krajevima.

Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"
Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"

Mnogi će se s nostalgijom prisjetiti bakine hladetine koja se obično spravljala u prosincu i tradicionalno je hladno zimsko jelo koje se može jesti kao predjelo ili samostalni objed. Pa ako imate volje i vremena, evo recepta za tu deliciju:

- 5 komada svinjskih nogica
- 800 grama svinjske glave i kožica te uši
- meso plećke
- 1 luk
- 100 grama korijena celera


- 1 korijen peršina
- 3 mrkve
- 3 lovorova lista
- 2 režnja češnjaka
- 10 zrna crnog papra

opcionalno: 2 tvrdo kuhana jaja

Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati
Kuhano vino po receptu Jamie Olivera - odmah će vas ugrijati

Priprema:

Suho meso obično valja namočiti u čistoj vodi dan prije pripreme kako bi omekšalo. Na dan pripreme u veći lonac uliti čistu vodu te u nju složiti komade mesa i dodati očišćeno povrće. Sve zajedno se kuha na laganoj vatri do četiri sata, odnosno dok se meso ne krene odvajati od kostiju. Kad je kuhano, meso treba odvojiti od kostiju. U pojedinim recepturama se kosti i povrće bacaju, dok u drugima domaćice ostavljaju povrće radi teksture i šarenila jela. Može se dodati i narezana kuhana jaja. Bez obzira što odabrali, iz nastale smjese treba ukloniti žlicom višak masnoće i uliti je u manje kalupe. Sve se ostavi stajati preko noći na hladnom mjestu. Kad se ohladi, treba ukloniti višak masnoće, a zatim narezati na tanje šnite. Hladetina se poslužuje posuta mljevenom paprikom, paprom i češnjakom ili hrenom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija američki ambasador 20:07
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa