To je to što me zanima!

Slasnu mesnu gozbu najavit će mirisi blagdanskog pečenja

Purica s mlincima, pečeni odojak, mirisni kunić ili punjena patka samo su neki od nezaboravnih specijaliteta koji će se naći na božićnoj trpezi diljem Hrvatske
Vidi originalni članak

Purica s domaćim mlincima

Sastojci: purica od 3 kg, sol, 15 dag masti; mlinci: 30 dag Pšeničnoga glatkog brašna, žličica soli, 2 dcl tople vode

Priprema: Puricu nasolite iznutra i izvana, premažite mašću i pecite u pećnici ugrijanoj na 200°C oko dva sata. Podlijevajte je povremeno vlastitim sokom od pečenja. Izvadite je iz pećnice i pokrijte folijom. Za mlince od brašna, soli i mlake vode umijesite glatko tijesto. Razdijelite ga na četiri dijela i svaki posebno razvaljajte u tanki kvadrat veličine 40x32 cm. Raširite ga na lim pa pecite na 230°C oko sedam minuta. Mlince razlomite u veće komade, prelijte kipućom blago posoljenom vodom, poklopite i ostavite stajati oko pet minuta. Mlince zatim ocijedite i poslužite s puricom prelivenom toplim umakom od pečenja.

Najsočnija pečena patka

Sastojci: patka od 1,5 kg, sok naranče, 0,5 dl maslinova ulja, žlica maslaca, 0,5 dl mlijeka, sol, papar, vegeta

Priprema: Patku operite i dobro osušite pa je iznutra natrljajte vegetom,uljem, solju i paprom. Ostatak ulja prelijte po posoljenoj patki te je pecite na 200°C. Nakon pola sata pečenja prelijte je s malo mlijeka, a kasnije je još polijevajte vlastitim sokom. Kad je patka skoro gotova, izvadite je iz pećnice, natrljajte maslacem i prelijte sokom naranče. Vratite je u pećnicu i do kraja pečenja, idućih 15-ak minuta, još je polijevajte njezinim sokom.

Božićni kunić sa slaninom

Sastojci: kunić od 1,2 kg, 1/2 čaše bijelog vina, 2-3 češnja češnjaka, 3 lovorova lista, 2-3 grančice ružmarina, 8 dag slanine, maslinovo ulje, sol, papar, Vegeta

Priprema: Operite kunića, osušite kuhinjskim papirom i narežite na komade. Očistite češnjak i popržite kratko na ulju. Izvadite češnjak, dodajte lovor, slaninu narezanu na komadiće i meso. Popržite miješajući da meso malo porumeni. Ulijte vino i pustite da ispari. Dodajte ružmarin i vegetu pa posolite i popaprite. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 45 minuta. Pažljivo okrenite meso tijekom pečenja. Povećajte temperaturu na 220°C i pecite još 10-15 minuta. Poslužite odmah dok je toplo.

Aromatizirana svinjska pečenka

Sastojci: kg svinjskoga karea, žlica Senfa, žlica Vegete, 4 češnja češnjaka, sol, papar, limun, svinjska mrežica, ulje, lovorov list, limenka kukuruza, limenka graška, pola glavice zelene salate, maslinovo ulje, balzamički ocat, začini za salatu

Priprema: Kare operite i odvojite kosti. Izmiješajte senf, vegetu, zgnječeni češnjak, papar i malo soli pa tom mješavinom premažite meso. Po gornjoj površini mesa posložite kriške limuna i sve zamotajte u mrežicu. Ostavite tako da odstoji 24 sata. Meso prelijte uljem i stavite ga peći na 200°C oko 45 minuta. Na meso stavite lovorov list i povremeno ga zalijevajte sokom od pečenja te dolijevajte vode da pečenka bude sočnija. Grašak i kukuruz blanširajte u vrućoj vodi. Salatu operite i natrgajte na manje listove. Kada se grašak i kukuruz ohlade, pomiješajte ih sa zelenom salatom u većoj posudi. Prelijte maslinovim uljem, balzamičkim octom i začinite. Prema želji, pospite naribanim sirom ili dodajte žlicu vrhnja.

Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute u kojem možete pronaći još recepata za ukusna blagdanska jela. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Capafiori 26.12.2012.

    Sve mi je jasno osim činjenice da su sve ovomjesečne reportaže za Božićne i Novogodišnje pripreme "sakrivene" u Božićnom specijalu tj. "čestitki" Uredništva i Redakcije 24 sata, a same čestitke - nigdje! Pa zar je tako teško napraviti i objaviti jedan maleni članak sa razglednicama Božićnog ugođaja i čestitkom?

  • Marinkovich 25.12.2012.

    a je ogavna ova purica@

  • Snježana Valjak 25.12.2012.

    Božić je najprije u srcu pa tek onda za stolom

Komentiraj...
Vidi sve komentare