Purica s mlincima, pečeni odojak, mirisni kunić ili punjena patka samo su neki od nezaboravnih specijaliteta koji će se naći na božićnoj trpezi diljem Hrvatske
Slasnu mesnu gozbu najavit će mirisi blagdanskog pečenja
Purica s domaćim mlincima
Sastojci: purica od 3 kg, sol, 15 dag masti; mlinci: 30 dag Pšeničnoga glatkog brašna, žličica soli, 2 dcl tople vode
Priprema: Puricu nasolite iznutra i izvana, premažite mašću i pecite u pećnici ugrijanoj na 200°C oko dva sata. Podlijevajte je povremeno vlastitim sokom od pečenja. Izvadite je iz pećnice i pokrijte folijom. Za mlince od brašna, soli i mlake vode umijesite glatko tijesto. Razdijelite ga na četiri dijela i svaki posebno razvaljajte u tanki kvadrat veličine 40x32 cm. Raširite ga na lim pa pecite na 230°C oko sedam minuta. Mlince razlomite u veće komade, prelijte kipućom blago posoljenom vodom, poklopite i ostavite stajati oko pet minuta. Mlince zatim ocijedite i poslužite s puricom prelivenom toplim umakom od pečenja.
Najsočnija pečena patka
Sastojci: patka od 1,5 kg, sok naranče, 0,5 dl maslinova ulja, žlica maslaca, 0,5 dl mlijeka, sol, papar, vegeta
Priprema: Patku operite i dobro osušite pa je iznutra natrljajte vegetom,uljem, solju i paprom. Ostatak ulja prelijte po posoljenoj patki te je pecite na 200°C. Nakon pola sata pečenja prelijte je s malo mlijeka, a kasnije je još polijevajte vlastitim sokom. Kad je patka skoro gotova, izvadite je iz pećnice, natrljajte maslacem i prelijte sokom naranče. Vratite je u pećnicu i do kraja pečenja, idućih 15-ak minuta, još je polijevajte njezinim sokom.
Božićni kunić sa slaninom
Sastojci: kunić od 1,2 kg, 1/2 čaše bijelog vina, 2-3 češnja češnjaka, 3 lovorova lista, 2-3 grančice ružmarina, 8 dag slanine, maslinovo ulje, sol, papar, Vegeta
Priprema: Operite kunića, osušite kuhinjskim papirom i narežite na komade. Očistite češnjak i popržite kratko na ulju. Izvadite češnjak, dodajte lovor, slaninu narezanu na komadiće i meso. Popržite miješajući da meso malo porumeni. Ulijte vino i pustite da ispari. Dodajte ružmarin i vegetu pa posolite i popaprite. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 45 minuta. Pažljivo okrenite meso tijekom pečenja. Povećajte temperaturu na 220°C i pecite još 10-15 minuta. Poslužite odmah dok je toplo.
Aromatizirana svinjska pečenka
Sastojci: kg svinjskoga karea, žlica Senfa, žlica Vegete, 4 češnja češnjaka, sol, papar, limun, svinjska mrežica, ulje, lovorov list, limenka kukuruza, limenka graška, pola glavice zelene salate, maslinovo ulje, balzamički ocat, začini za salatu
Priprema: Kare operite i odvojite kosti. Izmiješajte senf, vegetu, zgnječeni češnjak, papar i malo soli pa tom mješavinom premažite meso. Po gornjoj površini mesa posložite kriške limuna i sve zamotajte u mrežicu. Ostavite tako da odstoji 24 sata. Meso prelijte uljem i stavite ga peći na 200°C oko 45 minuta. Na meso stavite lovorov list i povremeno ga zalijevajte sokom od pečenja te dolijevajte vode da pečenka bude sočnija. Grašak i kukuruz blanširajte u vrućoj vodi. Salatu operite i natrgajte na manje listove. Kada se grašak i kukuruz ohlade, pomiješajte ih sa zelenom salatom u većoj posudi. Prelijte maslinovim uljem, balzamičkim octom i začinite. Prema želji, pospite naribanim sirom ili dodajte žlicu vrhnja.
Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute u kojem možete pronaći još recepata za ukusna blagdanska jela.