To je to što me zanima!

Slovenska Koruška - prava je riznica prekrasnih iznenađenja

Koruška nudi idiličnu prirodu, kutke za punjenje baterija, biciklističke staze, a na seoskim imanjima čeka vas uživancija u hrani i piću. I to po povoljnim cijenama
Vidi originalni članak

Smještena na samom sjeveru Slovenije, uz granicu s Austrijom, Koruška obuhvaća tri doline - Mežišku, Dravsku i Mislinjsku, te tri planinska lanca - Pohorje, Karavanke i Savinjske Alpe, koje daju pokrajini pečat jedinstvene originalnosti i čvrstoće. S nekoliko tisuća četvornih kilometara i nešto više od sedamdeset i dvije tisuće stanovnika, pokrajina pripada manjim slovenskim regijama. Također je jedna od najstarijih slovenskih industrijskih regija. 

U prošlim stoljećima ovdje je bilo razvijeno rudarstvo - navodno su ovdje rudarili već u rimsko doba; poslije njih ovdje su procvale željezare i drvna industrija. 

Netaknuta planinska priroda i šume s razgranatom mrežom planinskih cesta i putova idealne su za pješačenje, bicikliranje, istraživanje. Čari Koruške nisu grandiozne građevine nego sitne dragocjenosti koje su oblikovali priroda i čovjek, te koje hrane dušu. Koruška se ubraja među najbrdovitije slovenske pokrajine. Brežuljci se protežu na 90 posto teritorija i pripadaju većinom predalpskim brdima. Primat među njima imaju planinski hodočasnički vrhovi - Peca, Raduha i Uršlja gora, pogorje Pohorja te nešto manje posjećena Olševa, koja je baš zbog toga još privlačnija. 

Koruške planine obilježavaju bjelina suncem obasjanih stijena i mekanih obronaka planina. Zbog toga vrhovi tih planina nude ponajprije opuštenost pogleda na tihe doline, tamno zelenilo prostranih šuma te prolazno iskrenje vodnih kapljica. Prostrane smrekove šume, travnjaci i livade u karakterističnim zelenim nijansama. Jutarnja šetnja mekanom šumskom stazom teče preko pokrivača od zelenog grmlja sočne borovnice. Odmor nakon vožnje biciklom uz kapelicu s razgledanjem doline koja se budi i s pogledom na okolne vrhove. Ovo je mjesto gdje se možete opustiti i napuniti energijom. Za koruška sela karakteristična su usamljena seoska imanja - celki. Nemojte se brinuti da ćete dobiti sobu bez pogleda. Ovdje možete pronaći prostor za ležaljku u osvježavajućoj sjeni u voćnjaku, koju nećete morati rezervirati. 

Selo je raj za djecu. Iznenađenja vas očekuju na svakom koraku. Na sjeniku, u štali, u voćnjaku, na travnjaku ili u obližnjoj šumici. Doživite bajke i legende, otkrijte bisere prirode i tehničke baštine. Igra i smijeh ispunit će vam dan. Možete razgovarati s gazdom i gazdaricom ili uživati u smirivanju nakon razigrana dana. 

Razboritost, domišljatost i uljudna povezanost s prirodom odražavaju se u tradicionalnoj koruškoj hrani i piću. Ukratko ih možemo opisati kao domaće, prirodno i pripremljeno s ljubavlju. Gastronomske avanture na koruškim farmama i gostionicama zaista ne smijete propustiti. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 7

  • KraljMatjaž 09.09.2014.

    I prvo prirodno jezero? Koruška ima više stolečja prirodno jezero: Ivarčko jezero, koje je u '80ima uređeno za kupanje. http://www.ivarcko-jezero.si/ jao mene, šta ste sve pogrešno napisali :(

  • KraljMatjaž 09.09.2014.

    Ovdje je Koruška, ak jo uopče tražite ili želite upoznati: https://www.facebook.com/VisitKoroska https://www.facebook.com/pages/Koro%C5%A1ka-de%C5%BEela-med-Ur%C5%A1ljo-Peco-in-Dravo/117463505557

  • KraljMatjaž 09.09.2014.

    Muzej željezarstva je u Ravne na Koroškem. Središče ili glavni grad Koruške regije je grad Ravne na Koroškem. Planine u Koruškoj su Karavanke i Kamniško-Savinjske Alpe. Pohorje je brdo dio Štajerske regije. Ako ste se već pisali o Slovenj Gradcu: mjesto ima 6700 stanovnika, dok općina ima 16.000. Ovo mesto je zgodovinsko/povjestno dio Štajerske regije, tako i ne može biti predstavnik Koruške kulture.

Komentiraj...
Vidi sve komentare