To je to što me zanima!

Snaga smaragda: Predivan zeleni dragi kamen kao simbol sreće, bogatstva i duhovnosti

Veličanstveni kamen, često prisutan na vratu kraljevskih, ali i slavnih dama, izuzetno je cijenjen već stoljećima te je i danas jedan od najpoželjnijih ukrasa
Vidi originalni članak

Smaragd može zahvaliti te čarobne zelene nijanse tragovima kroma, a ponekad je tu i element vanadij, stoga ova kemijska igra stvara čudesne nijanse i svjetlost kamena koji ima počasno mjesto u svijetu luksuznog nakita.

Kamen ima različite tonove, od plavkastozelene do žutozelene, a najprestižnija je ona jasna tamnozelena. Smaragd je dragocjeniji ako je čišći, stoga postoje drevni načini kako mu intenzivirati i očistiti boju - primjer je zagrijavanje kamena.

POGLEDAJTE VIDEO: Eko nakit

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zelena boja inače je simbol smirenja i zena te je ovaj kamen oduvijek bio simbol duhovnosti i ljubaznosti. Ljudi su smatrali da on donosi sreću, odvraća od zla te predstavlja božanstvo, čednost i bogatstvo.

SPORTIVO JE CHIC Karantena je kriva za trend: Cool cure nose bazičnu formulu trenirke, šilterice i tenisica

Legenda kaže da su "Rudnici Kleopatre" bili izrađeni od zlata isprekidanih smaragdima i da su ih nadzirali čuvari. Samo oni koji su komunicirali s duhovima i dušama mrtvih imali su privilegiju pokušati ih izvući iz mjesta njihova podrijetla.

I danas je vrlo popularan, na ogrlicama, naušnicama i prstenju, koje nerijetko dolaze u kompletu. Pripadnice kraljevskih obitelji, poput Kate Middleton, predstavljaju najluksuznije primjerke u kombinaciji s dijamantima. I inače Kate voli zelenu te nerijetko nosi večernje haljine, kao i dnevne kombinacije, u njezinim tonovima.

BEZVREMENSKO I CHIC Svestrana biserna ogrlica paše uz vintage haljinu, ali i uz vestu

- Danas su najpopularniji smaragdi iz Zambije u Africi, a nakon toga i iz Brazila. Ipak, najvrjedniji je smaragd iz Afganistana, vrlo rijedak primjerak, koji je primjerice na aukciji u Christie'su, 2015. godine prodan za čak milijun i pol kuna po karatu – ispričao je Leo Criaco, stručnjak za nakit iz Christie'sa za Vicenzaoro.

- Smaragd se također može pohvaliti vlastitim rezom, poznatim kao smaragdni rez, koji je namjerno stvoren klesanjem, kako bi kamen bio zaštićen od udaraca, jer je vrlo osjetljiv - istaknuo je stručnjak.

KAKO IZABRATI Za osjetljive uši idealne su naušnice od zlata, srebra i platine, bez dodatka nikala

Povijest ovog kamena uključuje veličanstvenu tijaru napravljenu za princezu Katharinu Henckel von Donnersmarck, vrijednu oko 80 milijuna dolara. Među specijalnim kreacijama je i Cartier narukvica koju je kralj Edward poklonio Wallis Simpson, sa crnim i bijelim dijamantima, smaragdima, rubinima i safirima, a upravo je smaragd bio centralni kamen njezina zaručničkog prstena.

I danas je među zaručničkim nakitom popularan upravo smaragd, radi svoje kvalitete, boje i vrijednosti koja ne pada s godinama, ali i samog simbola duhovnosti i pozitivnog karaktera.

OUTFIT DANA Crno i volumen plus traperice: Super jednostavna formula Šveđanke Emelie Wikstrom

U novije vrijeme Angelina Jolie je nosila par smaragdnih naušnica od čak 115 karata, u vrijednosti oko 17 milijuna dolara koje je dizajnirala Lorraine Schwartz.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crna žena 16.06.2020.

    Meni ne predstavljaju ništa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare