To je to što me zanima!

Sočne lazanje moguće su i bez pećnice - pripremaju se u tavi

Jednostavan recept za lazanje osvaja sve ljubitelje tog talijanskog specijaliteta, ali i sve koji ne vole prati suđe. Lazanje iz tave ima svu čar pravih lazanja - slojeve mesa, tijesta i sira
Vidi originalni članak

Što kažete na slasne lazanje ili mirisnu pizzu bez uključivanja pećnice? Ova su jela idealna za one malo lijenije, koji vole fino “papati”, ali poslije ne vole prati hrpu suđa jer se sve pripravlja u - jednoj tavi. Lazanje iz tave ni po čemu ne zaostaju za tradicionalnim lazanjama iz pećnice, a jednostavnije su i brže gotove.

Iako se listovi pravih lazanja nekada posebno kuhaju, kod lazanja u tavi “skuhat” će se u samom umaku. No pitate se kako ćete dobit lijepe slojeve? Ne brinite jer lazanje iz tave imaju sve - sloj mesa ili kobasica, tune ili nadjeva od soje, potom tijesta i na kraju ukusnog rastopljenog sira koji u ovom slučaju dolazi na vrh na kraju.

Za to će vam poslužiti mascarpone, krem sir, mozzarela, pa čak i mileram ili njihova kombinacija. Najvažniji dio je pravljenje umaka, koji ne smije biti previše vodenast, ali ni suh. Tijesto (lasagne) najbolje je razlomiti pa kada je umak napola gotov “ugurati” na dno, u sredinu i na vrh. Iako vam u najdonjem sloju lazanje mogu zagorjeti, ne brinite, to se događa svima.

Malo smanjite temperaturu, a kako bi i tijesto na vrhu omekšalo poklopite s poklopcem. Kad konačno ugasite vatru, ostaviti lazanje da se još deset minuta “nasaftaju”. I pizzu možete “ispeći” u tavi. Razvaljajte tijesto u krug malo manji od promjera tave, pa ga zapecite s jedne strane.

Okrenite i po njemu “pobacajte” nadjev - kuhani umak od rajčice, kuhane kobasice, sir i komadiće luka ili paprike. Pokrijte poklopcem i smanjite vatru da ne zagori sa donje strane. Pecite ju još 4-5 minuta dok se sir ne rastopi. 

Recept za lazanje iz tave

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 400 g suhe kobasice (češnjovke), luk, 4 češnja češnjaka, prstohvat ljute crvene paprike u komadićima, žličica sušena origana, dvije manje limenke pelata, grančica svježeg bosiljka, sol i papar, paket tijesta za lazanje, 1/2 šalice krem sira, 20 dag svježe mozzarelle

Priprema: U tavi na vrućem ulju popržite kobasice, oko četiri minute. Maknite kobasice pa dodajte nascjeckani luk, češnjak i papriku dok luk ne omekša. Dodajte origano, i lagano zgnječene pelate zajedno sa sokom pa dodajte kobasice. Pirjajte još pet minuta te pospite bosiljkom. Nekuhane lazanje razlomite na manje komade pa ih gurnite ispod umaka, i u sredinu te na vrh i zalijte s još malo umaka.

Pokrijte posudu i lagano kuhajte dok lazanje ne omekšaju, oko 12 minuta. Krem sir tada stavite na vrh pa na to još i mozzarellu narezanu na ploške. Pirjajte poklopljeno dvije minute, pospite s još malo bosiljka pa ugasite vatru i ostavite u tavi na toplome još 10 minuta. Poslužite toplo.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Ljubav sreća 01.10.2016.

    Uhh,mljac,ovo je tako jednostavno,a bez sumnje dobro!

  • mily 01.10.2016.

    zimske nedjelje su uvijek rezervirane za neka tradicionalna jela; domaća tjestenina kao što su njoki i fuži sa raznim šugima, domaće lazanje ali pečene u pećnici, verze u teći i polenta sa šugom od suhih rebrica i kobasica itd. Eh, ta zimska razdoblja su pravo vrijeme za obitelj, tradiciju, čašu vina, kamin ... :)))))

  • Judita👥 01.10.2016.

    ne volim baš lazanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare