To je to što me zanima!

S.O.S.: Umak od rajčice je spas za prekuhanu tjesteninu

I za preslani umak, premasnu juhu, prekuhanu tjesteninu ili zagoreno pečenje ima lijeka - poslužite se trikovima spretnih chefova i spasite ručak od katastrofe
Vidi originalni članak

Kako biste uklonili višak masnoće iz juha i umaka, ubacite u jelo kockicu leda; ona će privući masnoću, koju ćete zatim jednostavno ukloniti žlicom.

Led ili hladna voda pomaže i kod prekuhane tjestenine. Najprije ocijedite kuhanu tjesteninu te stavite u vodu s ledom kako biste zaustavili proces kuhanja. Zatim je zagrijte u umaku od rajčice - kiselina će stvrdnuti tjesteninu. 

Isto učinite i u slučaju prekuhanog povrća, a umjesto rajčice pomoći će i limeta, limun ili cijeđeni sok od naranče koji dodajte prije posluživanja. Za zagorene katastrofe također ima lijeka. 

Prepečenom kruhu odrežite rubove, sastružite ga nazubljenim nožem i istrljajte češnjakom koji će poboljšati aromu. Premažite kruh maslinovim uljem i pospite sirom te zagrijte u pećnici i poslužite kao predjelo. Zagorene kriške možete i narezati na kockice te ubaciti u juhu. Prepečeno meso narežite na kockice, začinite i poslužite u umacima na bazi vrhnja ili nadjenite tortille pa ih dodajte salatama. 

Ako ste presolili jelo, postoji nekoliko načina da popravite učinjeno. Ubacite u juhu nekuhanu tjesteninu ili sirovi, oguljeni krumpir. 

Ostavite desetak minuta da škrob učini svoje pa procijedite. Ako ste presolili gulaš ili mesno varivo, ubacite u jelo nekoliko oguljenih malih krumpira koji će upiti višak soli, a lako ćete ih izvaditi. Možete ubaciti i malo šećera ili dodati više tekućine kako biste razblažili juhu. Presoljene umake spasit ćete tako da dodate vrhnja za kuhanje, smeđeg šećera ili vinskog octa, ovisno o vrsti umaka. Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica narezanih na kockice koje će neutralizirati slani okus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim okusima poput rajčica koje će ublažiti ljutinu.

Slavna američka kuharica Martha Stewart u previše začinjena jela predlaže dodavanje maslaca, masnijeg vrhnja ili drugoga kremastoga mliječnog proizvoda koji će ublažiti umak. Možete dodati i malo mlijeka s gustinom i rastopljenim sirom za mazanje te, prema potrebi, dodati još vode ili temeljca. Ako ste ostali bez svježega kruha, kao prilog možete iskoristiti onaj star nekoliko dana - narežite ga na kriške te poprskajte mješavinom mlijeka i vode pa zagrijte u mikrovalnoj ili pećnici desetak minuta. Prema želji, premažite ga maslacem.    

Voda od kuhanoga krumpira zgusnut će prerijetke umake 

Juhe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel-umaka. Pomoći će i krušne mrvice ili gustin izmiješan s malo vode. kada kuhate krumpir ili tjesteninu, sačuvajte tekućinu bogatu škrobom te u njoj izmiksajte kuhano povrće i dodajte jelu.

Nedostaje kiseline 

Slatkoću ublažite limunom, vinskim octom ili rajčicama. Masnoće poput maslinova ulja i maslaca također ublažuju slatki okus. 

Slatki problemi 

Počnu li se beze kore mrviti tijekom rezanja, namastite nož i počnite ponovno. U vrhnje za šlag koje se ne želi stisnuti dodajte nekoliko kapi limuna i malo gustina.

Zapetljani špageti 

Ostavite tjesteninu da se ohladi, a zatim je zagrijte u tavi s maslacem ili maslinovim uljem. Lagano miješajte kako biste “otpetljali” špagete.

Neuspjela salata 

Prekiseli preljev za salatu razblažite s malo sode bikarbone ili žličicom šećera. Ako je riječ o lisnatoj salati, ulijte u posudu vodu, promiješajte i odlijte višak preljeva. Prema potrebi, ponovite i dodajte ulja.

Glazura bez sjaja 

Imate li teškoća s pripremanjem sjajnih kolača, prije dodavanja glazure prokuhajte pekmez od marelica i premažite biskvit obilnim slojem.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • Anchor 11.11.2014.

    Korisni savjeti za sve koji kuhaju i komentiraju istovremeno.

  • otilliaOS33 10.11.2014.

    ako ovi savjeti pomažu, ok, valja probati, pogotovo ovo za presoljeno jelo, to mi se često omakne.

  • alan ford_1 10.11.2014.

    Sirovi krumpir u presoljenoj juhi ne pomaže ništa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare