To je to što me zanima!

Što vam je rak dobrog donio? Psihoterapija značajno pomaže

Usudim se činiti stvari koje prije nisam. Uživam u životu i ne ostavljam zadovoljstva za sutra, najčešći su odgovori oboljelih od malignih bolesti na pitanje što im je bolest dobro donijela
Vidi originalni članak

- Ljudska je potreba razumjeti stvarnost i dobiti neki smisao jer se pacijenti upravo u tim trenucima pitaju: ‘Koji je smisao moje bolesti?’, ‘Koji je smisao života uopće?’ - govori dr. Ilona Sušac, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije. Smisao koji pacijent traži u samoj bolesti je na nekom za njega nepoznatom, neosvijetljenome mjestu, kaže, pa psihološka pomoć pomaže u traženju odgovora.

Pomoć podiže imunitet

Dobivanje psihološke pomoći, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Ohio, može reducirati negativne efekte stresa i utjecati na ozdravljenje, uz poboljšanje psihičkog i ukupnog zdravstvenog stanja oboljelih te pozitivno utjecati na imunitet. Došli su do podatka da pacijentice liječene od raka dojke koje su sudjelovale u programu psihološke pomoći imaju snižen rizik od smrtnosti za čak 56 posto u razdoblju od 11 godina.

Odnos pun povjerenja

- Osim smanjenja stresa, psihološka pomoć podiže kvalitetu života i poboljšava zdravlje, no pri tome je važno psihološku pomoć pružiti što prije. U početnoj fazi važno je ostvariti odnos povjerenja pacijenta s osobom koja pruža medicinsku pomoć i koja je dio tima, a pri tome nije presudno je li to liječnik ili medicinska sestra, i to na samom početku boravka u bolnici, jer su tad pacijentice najspremnije za uspostavljanje odnosa povjerenja te prijemčljive za sugestije vezane uz liječenje i ozdravljenje - govori dr. Ilona Sušac.

Onkologinja naglašava da i volonterke mogu pomoći odgovoriti na brojna pitanja i sumnje pacijentica, jer su i sama to proživjele, što direktno utječe na smanjenje napetosti i anksioznosti.

I socijalna podrška bliske osobe i obitelji još je jedna vrlo bitna karika. Istraživanja su pokazala da su ti odnosi važni za podizanje imuniteta.

- Prvi dio podrške osobno sam dobila od svoje obitelji i prijatelja (‘uz tebe smo’, ‘borimo se skupa’...), no to, nažalost, nije dovoljno. Stručnu i kvalitetnu psihološku podršku i pomoć dobila sam i od prijateljica iz Udruge SVE za NJU, čija sam članica od prosinca 2015. godine. Psihološka podrška je važna dionica na putu liječenja i bez nje moj put bi bio puno teži, pun straha i neizvjesnosti - govori nam Marija Špoljar iz Udruge Sve za nju te dodaje kako se rado odazivala organiziranim radionicama, poput satova koreografije, radionica heklanja...

Radionice za oboljele

- Takav vid terapije pomaže jako puno. Zamislite, do jučer nisam imala kosu, obrve, trepavice. Imala sam mučnine, strah od nove terapije, a danas mogu plesati, pjevati, heklati... Meni je to super, to je moj život - zaključuje Špoljar.

Ne treba uputnica ni osiguranje

Od 2004. do danas u Programu mobilne mamografije Grada Zagreba pregledano je 43.047 žena. Tijekom 2016. u Programu preventivne mobilne mamografije ukupno su pregledane 1804 žene od 40 do 49 i starijih od 69 godina, a riječ je o ženama koje nisu uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (50-69 godina).

Za pregled nije potrebna liječnička uputnica ni zdravstveno osiguranje – pregledi su besplatni. Pregled je potrebno dogovoriti telefonom, radnim danom od 9 do 14 sati na broj telefona 01/ 46 96 309.

Pitanje iz kojeg ‘rastu’ bolji odnosi s obitelji i razumijevanje bolesti

To duboko pitanje mijenja rakurs, a nekad iznenađuje i da uopće postoje pozitivne stvari. Ovo su neki od odgovora:

  • Usudim se činiti stvari koje prije nisam.

  • Nemam više strahove, osjećam se slobodno.
  • Više cijenim svaki trenutak, svaki dan.
  • Ne stvaram probleme iz nevažnih stvari
  • Doslovce više uživam u životu i ne ostavljam zadovoljstva za sutra.
  • Postao sam bolja osoba.
Idi na 24sata

Komentari 16

  • 25.03.2017.

    Svima koji vode bitku života s opakom bolešću želim da izađu kao pobjednici u toj borbi!!!!

  • MOC JE U ZNANJU 25.03.2017.

    Kada ovladate veštinom davanja drugima onda poradite na jednako važnoj veštini DAVANJA SEBI .

Komentiraj...
Vidi sve komentare