To je to što me zanima!

Stop neugodnom zadahu: Zube perite navečer, pijte više vode

Stomatolozi kažu kako jedan od uzroka za neugodan zadah iz usta može biti i to da su vam usta suha, odnosno to da nema dovoljno sline koja bi ih ispirala nakon jela i tako isprala ostatke hrane
Vidi originalni članak

Muči vas neugodan zadah? Ako ste isključili glavne moguće uzroke i niste uspjeli riješiti problem, ne očajavajte: problem je možda vrlo jednostavan i vrlo lako rješiv. Naime, neugodan zadah iz usta može biti povezan s time da ste dehidrirali, kaže dr. Ada S. Cooper, glasnogovornica Američkog udruženja stomatologa.

- Kad su vam usta suha, imate manje sline. A kad imate manje pljuvačke, hrana i bakterije duže se zadržavaju u ustima i među zubima, što pogoduje razvoju bakterija, a time i zadaha - pojašnjava.

SMRDI, SMRDI Stomatolozi savjetuju kako se lako riješiti neugodnog zadaha

Dodaje da povećanje konzumacije vode može gotovo sigurno pomoći. Također, treba se kloniti pušenja, određenih lijekova, te pretjerivanja s kavom i alkoholom, jer sve to može potaknuti dehidraciju. 

BEZ NEUGODNIH MIRISA! Riješite se lošeg zadaha nakon jedenja luka uz ove lake trikove

- Naravno, postoje i drugi razlozi za loš dah, osim suhoće usta i loše higijene - kaže dr. Cooper. Medu ostalim, neke vrste hrane kada zaostanu u ustima posebno pogoduju razvoju bakterija. To su, na primjer, sve vrste tvrdog sira.

NIJE UGODNO Sram vas je zbog neugodnog zadaha? Ovo su najčešći uzroci

Naime, kada aminokiseline u siru i drugim mliječnim proizvodima dođu u dodir s bakterijama u ustima, stvaraju se hlapljivi spojevi sumpora koji mogu dovesti do toga da dah smrdi na pokvarena jaja.

I neki jaki začini, poput chilija, mogu ostaviti snažan zadah u ustima, kao i češnjak i luk, primjerice u salsi kojom ste prelili tjesteninu. I crveno meso bogato proteinima reagirat će u dodiru s bakterijama u ustima tako da potakne stvaranje sumpornih spojeva.

EVO ŠTO NAPRAVITI Imate neugodni zadah? Čaj od ove biljke mogao bi vas spasiti

Zbog toga dr. Cooper preporučuje da navečer obavezno operemo zube, jer hrana koja zaostane u ustima pogoduje razvoju bakterija koje ce proizvesti neugodne mirise dok spavate. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 18.07.2019.

    prat zube treba 3 puta na dan

  • Judita👥 18.07.2019.

    Primjetila sam da kada je ova tema nema baš kom.neki valjda sram ljudi Imaju.

  • 18.07.2019.

    prirodni smrad se ne može odstraniti....ccccc no keki i više imaju od prirodnog zadah ..to je ono što iz druše izlazi i ne postoji to što će maknuti zadah truleži i prokletstva...sve u svemu kad je netko trul od srži nema njemu spasa...cccccc

Komentiraj...
Vidi sve komentare