To je to što me zanima!

Stotine mrtvih dupina isplivalo na zapadnu obalu Francuske

Delfini se već desetljećima nađu u ribarskim mrežama, no znanstvenici upozoravaju da ih je sve više posljednjih godina zbog drugačije ribarske prakse
Vidi originalni članak

Uginuli dupini pojavljuju se na atlantskoj obali Francuske u tolikom broju da su ugrožene domaće vrste ovih sisavaca, navode biolozi. 

Većina ih je pronađena zapetljana u ribarskim mrežama. Mnogima su polomljene peraje i repovi ili im je mreža oštetila kožu, piše Independent. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kit u Jadranu kod Orebića

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Dolazi do stope smrtnosti koja prijeti opstanku populacije dupina u zaljevu Gascony - rekao je Morgane Perri, francuski morski biolog te napominje da se u posljednje tri godine svake zime bilježilo više od 1000 mrtvih dupina tijekom 4 mjeseca. 

Znanstvenici vjeruju da se radi o puno većem broju stradalih dupina. Procjenjuju da je točan broj oko 10 puta veći. 

Delfini se već desetljećima nađu u ribarskim mrežama, no znanstvenici upozoravaju da ih je sve više posljednjih godina zbog drugačije ribarske prakse. Posebno se to odnosi na brodove koji u paru vuku ribarske mreže u lovu na lubine. 

Francuski zakon nalaže ribarima da moraju prijaviti svakog dupina i kita koji se zaplete u mrežu, no to još uvijek nije praksa.

Dupini su ranjiva skupina kada je riječ o padu jedinki s obzirom na sporo razmnožavanje i na činjenicu da trebaju izaći na površinu kako bi disali. 

POVEĆANO ZAGAĐENJE PLASTIKOM Uslijed korone, oceani se opet pune plastikom, rukavicama i maskama, a stav ljudi mijenja

- Brojke su još stabilne, no jednom kada se primijeti pad, biti će prekasno - kaže istraživačica Helene Peltier.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare