To je to što me zanima!

Student (19) umro od rijetke komplikacije zbog Covida-19? Obitelj je u šoku, bio je u formi

Amerikanac Chad Dorrill bio je u odličnoj formi. Visok i vitak. Igrao je košarku i trčao maratone. No 19-godišnji student umro je u ponedjeljak navečer, čini se od neuroloških komplikacija povezanih s Covidom-19
Vidi originalni članak

Student na državnom sveučilištu Appalachian u Booneu, živio je izvan kampusa i pohađao nastavu putem interneta kad mu je pozlilo od simptoma sličnih gripi, napisala je u utorak školska liječnica, Sheri Everts, u izjavi studentima povodom njegove smrti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Njegova ga je majka poticala da se vrati kući, ode u karantenu i testira se - rekla je dr. Everts.

Pozitivni test na koronu dobio je 7. rujna i bio je u karanteni deset dana prije nego su mu liječnici odobrili da se vrati u školu. Njegov ujak, David Dorrill, koji živi nekoliko kuća dalje od njega, rekao je da je njegov nećak počeo imati ozbiljne neurološke probleme čim se vratio na sveučilište.

POMAŽU I FILTERI ZRAKA Higijenski savjeti za urede zimi: Kraći sastanci, veće prostorije

- Kad je pokušao ustati iz kreveta, noge mu nisu reagirale i moj brat ga je morao odnijeti do automobila i odvesti na hitnu. Liječnik je rekao da je to slučaj jedan u milijun, da nikada nisu vidjeli da nešto napreduje tako brzo. Bila je to komplikacija uzrokovana koronom, koja je umjesto njegovog dišnog sustava napala njegov mozak - rekao je David Dorrill.

Iako je korona virus prvenstveno usmjeren na pluća, napada i bubrege, jetru i krvne žile, značajan broj pacijenata prijavljuje neurološke simptome, uključujući glavobolju, zbunjenost i delirij, piše New York Times.

Iako su fakulteti i sveučilišta u Americi postali žarišta pandemije, mladi, zdravi ljudi uglavnom su pod manjim rizikom od razvoja teških oblika Covida-19. Samo je nekoliko smrtnih slučajeva među američkim studentima povezano s virusom, uključujući igrača američkog nogometa s kalifornijskog sveučilišta u Pennsylvaniji.

Baza podataka koja prati virus u američkim kampusima zabilježila je najmanje 130.000 potvrđenih slučajeva od početka pandemije, uglavnom ove jeseni, i oko 70 potvrđenih smrtnih slučajeva, uglavnom u proljeće među zaposlenicima fakulteta.

Tonia Maxcy, obiteljska prijateljica koja je podučavala Chada Dorrilla u srednjoj školi, rekla je da su liječnici obitelji rekli da sumnjaju da je imao prethodno neotkriveni slučaj Guillain-Barré sindroma, rijetkog neurološkog poremećaja u kojem imunološki sustav tijela napada živce. Mnogi virusi mogu pokrenuti sindrom, a bilo je i slučajeva povezanih s Covidom-19.

DOJENJE JE SIGURNO Novo istraživanje ohrabruje: Korona virus se ne prenosi preko majčinog mlijeka na bebu

- Chad je bio jako ljubazan. Uvijek s osmijehom. Bio je jedan od onih koje su svi voljeli - rekla je Maxcy.

David Dorrill rekao je da čekaju rezultate obdukcije. 

- Bio je zdrav, u strašnoj formi. Mršav. Mogao je pretrčati šest kilometara bez ikakvih problema. Zapravo je trčao s nama prije manje od tri tjedna. Bio je zdrav, sve do ovoga - rekao je David o svom nećaku.

Nije jasno kako je Chad obolio od virusa. 

- Rekao nam je da je uvijek pažljivo nosio masku - dodao je David.

Dr. Colin McDonald, šef neurologije u Medicinskom centru Forsyth u Winston-Salemu gdje su roditelji Chada Dorrilla isključili s aparata za održavanje života u 20 sati u ponedjeljak, rekao da su svi u bolnici koji su se brinuli za njega shrvani njegovom smrću.

- Činimo sve što možemo kako bismo shvatili zašto se to dogodilo - rekao je dr. McDonald.

NAJBOLJI IZBOR Otkrijte koji su dezinficijensi najbolji protiv korona virusa

- Dok naša obitelj trpi ovaj nevjerojatni gubitak, želimo podsjetiti ljude da nose masku i odlaze u karantenu ako su pozitivni na virus, čak i bez simptoma. Nemate pojma s kim možete doći u kontakt i kako će na koga virus utjecati - napisala je Chadova majka, Susan Dorrill, u izjavi povodom njegove smrti.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • samoproglašena_antifukarica 01.10.2020.

    pa naravno, i onaj kojemu je pila otpilala ruku kad je pijan pao na nju, i on krivi koronu! i onaj kojemu su u infuziju stavili dezinficijens, je nedvojbeno umro od korone. ma cuo sam da je korona ubila i elvis presleya

Komentiraj...
Vidi sve komentare