To je to što me zanima!

Super savjeti uz koje će hrana trajati puno dulje i biti ukusna

Pogledajte kako možete sačuvati neke namirnice da vam potraju dulje, ili da ih imate u svježem obliku čak i kad im nije sezona. Za to vam ne treba previše novca ni truda, samo malo vremena
Vidi originalni članak

Želite li se osladiti lubenicom u zimi? Iskopajte rupu u zemlji, pospite malo piljevine, ubacite unutra lubenicu  i prekrijte ju zemljom. Zapamtite gdje ste ju zakopali, kako biste ju lako pronašli, a kad ju iskopate, bit će kao - tek ubrana. 

Ako imate jaja za koja ste sigurni da ih nećete dugo potrošiti, pohranite ih u sol. Plastičnu kutiju ispunite solju do trećine, pa poslažite u nju jedno po jedno jaje. Zatim dodajte soli, tako da prekrije sva jaja i poklopite kutiju. 

Ananasu koji želite čuvati nekoliko dana odrežite vrh sa 'palmom', pa stavite na tanjur s odrezanim dijelom prema dolje. I nakon tjedan dana voćka će cijela ostati svježa, dok bi ananas koji je ostao u komadu, tad već zasigurno počeo truliti. 

NIJE IH OPASNO NI POJESTI Ako sumnjate da bi u namirnici mogli biti moljci, zamrznite ju

Maslac koji želite sačuvati i do tri godine narežite na kockice, pa pohranite u staklenu bočicu, koju treba čvrsto zatvoriti. Zagrijte ju kratko u pećnici, toliko da se maslac otopi i ostavite da se ohladi, pa pohranite. 

I zalihu đumbira možete čuvati u staklenki. Natrpajte korijen u nju, pa zalijte hladnom vodom koju ste prethodno prokuhali. Ohladite i pohranite u hladnjaku.Tako će dugo ostati svjež.

Svježe paprike očistite od koštica, operite i osušite, pa složite tako da ih umetnete jednu u drugu. Ubacite po nekoliko paprika u vrećicu i stavite ih u zamrzivač. Tako ćete uvijek imati paprika za salatu, ili za punjenje i pečenje, na primjer.

KUĆNE ČAROLIJE Najbolji načini čuvanja hrane: Bosiljak zamrznite u kockama

Da vam sir u hladnjaku ne bi 'povukao' plijesan, konzervirajte ga pčelinjim voskom. Otopite malo voska, pa narežite sir na komade i prebrišite ih krpicom koju ste namočili u vinski oli alkoholni ocat. Pustite da se malo osuši, pa ga uronite u vosak i ostavite da se osuši. Vodite računa da cijeli sir bude prekriven voskom. Prije nego što ćete ga pojesti, uklonite vosak. 

Želite da peršin dulje ostane svjež? Pohranite ga u teglici koju ste do polovice napunili vodom, pa preko peršina stavite plastičnu vrećicu i pričvrstite je gumicom za staklenku. 

Da biste sačuvali rižu ili palentu od moljaca ili drugih insekata, pohranite ih u staklene boce, tako da u rižu utisnete ljutu papričicu ili nekoliko režnjeva češnjaka. 

Ako ispečete previše palačinki, a nema ih tko pojesti, pohranite ih  za dane kad vam se ne bude dalo peći. Dakle - poslažite palačinke na papir za kolače, pa ih prekrijte drugim papirom i stavite drugi red palačinki i tako sve dok ih ne potrošite. Stavite sve zajedno u zamrzivač, pa kad se zalede prebacite u vrećicu. Kad poželite palačinku, izvadite koliko vam treba i zagrijte ih u mikrovalnoj, ili na tavici.

Rajčice koje želite čuvati i do mjesec dana pohranite u plastičnu vrećicu, pa slamkom isisajte zrak najbolje što možete i dobro zavežite vrećicu. Zamrznite. Kad ih izvadite, najprije ih odmrznite, pa tek onda otvorite vrećice. Bit će potpuno svježe. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

  

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mali zeleni prigorec 23.02.2020.

    Odem u kauf...nd, i bez brige sam.

  • 23.02.2020.

    Nekada su naše bake jaja spremale u pšenicu.

  • Co1umbo 23.02.2020.

    Potrošiš soli da ti se više isplati baciti jaja i kupiti nova...

Komentiraj...
Vidi sve komentare