Lifestyle

Komentari 6

Ako sumnjate da bi u namirnici mogli biti moljci, zamrznite ju

Ako sumnjate da bi u namirnici mogli biti moljci, zamrznite ju

Ličinke kuhinjskih moljaca koje su ovih dana u ručku pronašli učenici jedne riječke škole nisu opasne čak i ako se unesu u organizam bez kuhanja, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat

Ličinke kuhinjskih moljaca koje su ovih dana u ručku pronašli učenici riječke Osnovne škole 'Dolac' nisu opasne po zdravlje čak i ako se unesu u organizam bez termičke obrade. Do sada nije bilo primjera ljudi koji bi zbog njih imali bilo kakvih zdravstvenih problema, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Dodaje kako se kuhinjski moljci uglavnom nalaze na suhim namirnicama, poput brašna, ječma, graha i slično, a te se namirnice zapravo uvijek termički obrađuju. 

- Postoji mala šansa da se presele na suhi kruh, primjerice dvopek i tada bismo ih mogli unijeti u organizam neobrađene na visokoj temperaturi, no dosad nema informacija o tome da bi se mogle zadržavati u probavnom traktu i stvoriti neki problem - kaže sugovornica. Na namirnicama koje sadrže vodu, pak, ne mogu preživjeti, tako da se ne treba bojati voća i povrća, dodaje.

Problem s kuhinjskim moljcima je to što ih se teško riješiti, jer polože veliki broj jajašaca i ako niste dobro očistili kuhinjske police, mjesecima se mogu iznova pojavljivati. Zato se preporučuje da sve namirnice u kojima bi mogli biti moljci, a nisu za kuhanje odmah, zamrznete na 48 sati, što će ubiti nametnike, ili ostavite na terasi tijekom noći, pa drugi dan prosušite. Čuvajte ih u dobro zatvorenim spremnicima. Police dobro prebrišite krpom namočenom u mješavinu octa i vode u omjeru pola-pola, te svakako promijenite papir, ako ih oblažete papirom.    

Najčitaniji članci