To je to što me zanima!

Super trikovi kako smanjiti nadutost nakon jedenja graha

Grah je bogat vlaknima, otpornim škrobom i složenim šećerima pa može biti teže probavljiv, a nadimanje je obično uzrokovano neravnotežom dobrih i loših bakterija u vašim crijevima
Vidi originalni članak

Puno ljudi voli grah, ali ga izbjegavaju zbog onog teškog, neugodnog osjećaja nadutosti. Ukoliko i vi imate problema sa stvaranjem plinova nakon dobrog tanjura graha, iskušajte ovih pet savjeta stručnjaka za prehranu i zdravlje - trebali bi pomoći da se ne nadimate toliko.

POGLEDAJTE VIDEO kako se riješiti nadutosti:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Trikovi koji će smanjiti nadutost

1. Namačite grah preko noći 

- Grah je bogat vlaknima, otpornim škrobom i složenim šećerima pa može biti teže probavljiv. Kako bi se razbile teško probavljive komponente i grah bio lakši za probavu, namačite suhi grah preko noći ili koristite onaj konzervirani - kaže dijetetičarka Abby Cannon.

Ukoliko nemate vremena namakati suhi grah cijelu noć, posegnite za loncem koji hranu kuha pod pritiskom. To je dobra alternativa namakanju u vodi koja smanjuje pojavu neželjenih plinova.

DOBAR RECEPT Ideja za večeru: Pileća prsa na drugačiji, aromatičniji način

Isperite ga prije pripreme

Sol se često koristi kao konzervans za mnoge konzervirane namirnice, a to može sabotirati hidrataciju u tijelu i dovesti do nadimanja. 

- Konzervirani grah isperite prije jela ili kuhanja. Ispiranje može smanjiti fitinsku kiselinu i plinovite polisaharide na grahu - dodaje Abby Cannon.

Uzmite probiotske dodatke

- Nadimanje je obično uzrokovano neravnotežom dobrih i loših bakterija u vašim crijevima. Probiotska hrana i dodaci mogu pomoći jer se u crijeva unose zdrave bakterije koje su odgovorne za održavanje ravnoteže u mikrobiomu - pojasnila je Amy Shah, liječnica funkcionalne medicine.

- Dobra mješavina sojeva laktobacila i bifidobakterija može pomoći u razgradnji otpornog škroba i smanjenju stvaranja plinova u crijevima - pojasnila je.

Pijte dosta vode

Pijenje vode nakon što jedete hranu bogatu vlaknima, poput graha, može pomoći u probavi i i smanjenju nadimanja, kažu stručnjaci. Ipak, treba paziti kada pijete i koliko.

- Previše tekućine može razrijediti probavne kemikalije potrebne za razgradnju škroba. Stoga vam preporučujem uzimanje malih gutljaja za vrijeme obroka - kazala je dijetetičarka Ali Miller.

SAVRŠENA JESENSKA JELA 5 recepata za jela s grahom u glavnoj ulozi: Varivo, pečeni grah, okruglice, namaz i salata

Abby Cannon predlaže nešto drugo - da zaobiđete hidrataciju tijekom obroka i umjesto toga pijete vodu 30 minuta prije i 30 minuta nakon obroka. Stoga, iskušajte obje metode pa obratite pažnju koja je bolja za vas. 

Budite aktivni

- Lagana fizičko aktivnost nakon obroka pomaže hrani da brže prođe kroz vaš probavni sustav, što vam omogućava izbjegavanje onog teškog osjećaja nadutosti - kaže Cannon.

- Kratka šetnja nakon obroka koji uključuje grah ili bilo koju drugu hranu doista podržava optimalni rad probave - dodala je, a prenosi mindbodygreen.com.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 01.10.2022.

    zasto brisete normalne koment, a ne brisete koment di nemocna vrijeđa Hrvatsku i Hrvate i prijeti Psihu sm*cu clanova obitelji a njezini sonjavci iz ekipice to podrzavaju, sudjeluju i klebare se na to?! i jos imaju hrpu duplih profila..

Komentiraj...
Vidi sve komentare