Male promjene u prehrani i životnim navikama mogu se itekako snažno odraziti na probavu. Želite li da vam crijeva rade dobro, tad pazite što jedete i pijete, a ne zaboravite ni na fizičku aktivnost
U tjednu pred Uskrs već se naveliko priprema blagdanska trpeza koja će se naći na stolovima za nedjeljni ručak. Uživanje u „grešnim zalogajima“ će se manifestirati na loš način. Iznimno je važno upravo u tim trenucima pomoći mu kako bi se ponovno doveo u ravnotežu.
Što se tiče toga što treba izbjegavati jesti ili piti prije putovanja, stručnjaci kažu da se to djelomično svodi na ono na što ste osjetljivi. Primjerice, dobro je izbjegavati gazirana pića ili hranu bogatu šećerom
Ako želite optimizirati zdravlje cijelog tijela, jedno od prvih mjesta koje trebate uzeti u obzir su vaša crijeva. Postoji stručno odobren, i sveobuhvatan, popis hrane i dodataka koji su pogodni za probavu
Imate problema s vjetrovima navečer ili po noći? Preobilni obroci i razina stresa tijekom dana mogu uzrokovati oslobađanje fermentiranih plinova noću
Ova navika može pomoći i u skidanju viška kilograma. Stručnjaci savjetuju da jutarnju čašu vode obogatite s malo limuna, što će biti dodatni poticaj metabolizmu...
Započnite dan s vodom kojoj ste dodali malo limuna ili jabučnog octa, kako bi rehidrirali tijelo i potaknuli metabolizam. Pomozite si 'pravim' čajem, dok smoothieji mogu pomoći da obnovite energiju
Nenad Bratković, magistar nutricionizma, univ.mag.pharm., vlasnik i voditelj nutricionističkog centra NutriKlinika donosi vrijedne savjete kako se pobrinuti za zdravlje tijekom blagdanskog razdoblja
Blagdani podrazumijevaju višak hrane na stolu i obilje kakvo si inače ne priuštimo svakodnevno, pa valja znati kako spriječiti prejedanje i ostati umjeren u jelu i piću
RAZNE DOBROBITI Jedan od najboljih izvora probiotika je jogurt, a koristan je i kefir. U prehranu uvrstite i mlaćenicu, kombuchu i razno ukiseljeno povrće
U vrijeme blagdana nerijetko testiramo vlastite granice kako bismo ustanovili koliko hrane možemo pojesti, a da pritom ne osjećamo neugodu. I tadas se javlja nadutost koja nam može pokvariti dojam
Koliko puta vam se desilo da radi nadutosti ne možete zakopčati omiljene traperice ili vam se radi bolova u trbuhu uopće ne ide s prijateljima na piće?
Probava započinje u ustima. Kada pravilno žvačete hranu, oslobađate slinu koja sadrži probavne enzime koji pomažu razgraditi namirnice. Slabo žvakanje dovodi do nadutosti i probavnih smetnji
Loša probava može dovesti do pogoršanja mnogih kožnih stanja, poput ekcema, crvenila i starenja kože. Zato je mijenjanje prehrane važno jer stanje probave doprinosi pogoršanju tih problema
Ne pijte vodu neposredno nakon što ste pojeli smokvu jer to može potaknuti probleme s probavom. Čuvajte ih u papiru. U narodnoj medicini koriste se čak i protiv zubobolje
Zbog povezanosti crijeva i uma, oboje mogu utjecati jedno na drugo, a zdravlje u jednom području važno je za očuvanje zdravlja drugog. Zato bi bilo korisno da prakticirate meditaciju svjesnosti
Sok od limuna u toploj vodi idealan je napitak odmah nakon buđenja jer priprema tijelo za ono što ga čeka - detoksicira ga, čisti kožu, potiče rad mozga i probavnog sustava, pomaže u gubitku viška kilograma...
Zeleno povrće je pravo malo 'skladište' nutrijenata. Za odrasle, preporučuje se jedna i pol šalica dnevno u barem jednom obroku, smatra nutricionistica mr. sc. Irena Švenda
Badići, japanke, šešir i jak SPF... Kada planiramo ljetovanje, ne računamo na crijevne viroze, iako nas one mogu zadesiti kada se najmanje nadamo. Što je najbolje učiniti u tom slučaju?
Prakticiranje joge potiče bolji rad probave i lučenje otpadnih tvari iz organizma što donosi više snage, volje te bolji san, kao i misli i kontrolu nad umom, osjetilima i emocijama