To je to što me zanima!

Supernamirnica: Tigrovi oraščići poboljšavaju probavu i imunitet

Tigrovi oraščići bili su jedna od prvih biljaka uzgojenih u Egiptu i tradicionalno su korišteni kao hrana i lijek. Bogati su raznim hranjivim tvarima i povezani su s nekoliko zdravstvenih dobrobiti
Vidi originalni članak

Tigrovi oraščići - također poznati kao jestivi šilj, chufa, žuti orah, oštrik ili 'tiger nut' zapravo nisu orašasti plodovi, već jestivi gomolji. Veličine su slanutka, ali su naborani i guste teksture sa slatkim okusom sličnim kokosu.

POGLEDAJTE VIDEO: Superhrana

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tigrovi oraščići bili su jedna od prvih biljaka uzgojenih u Egiptu i tradicionalno su korišteni kao hrana i lijek. Bogati su raznim hranjivim tvarima i povezani su s nekoliko zdravstvenih dobrobiti - od bolje probave do smanjenog rizika od srčanih bolesti.

Evo 6 novih zdravstvenih prednosti tigrovih oraščića:

1. Bogati hranjivim tvarima

Tigrovi oraščići su gomolji bogati vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim korisnim biljnim spojevima. Pečenje plodova prije jela može povećati njihovu razinu antioksidansa i poboljšati sposobnost vašeg tijela da apsorbira sve hranjive tvari iz njih.

30 grama sadrži: 

  • Kalorije: 143
  • Vlakna: 9 grama
  • Ugljikohidrati: 19 grama
  • Proteini: 1 gram
  • Masnoća: 7 grama
  • Željezo: 1-2 posto dnevne vrijednosti (DV)
  • Fosfor: 5–6 posto DV
  • Vitamin C: 2-8 posto DV
  • Magnezij: 7 posto DV
  • Cink: 5–7 posto DV
  • Kalij: 3–5 posto DV
  • Kalcij: 1 posto DV

ŽENE JU IMAJU ČEŠĆE Ortoreksija je nezdrava opsesija zdravom i pravilnom prehranom

Tigrovi oraščići također su bogat izvor antioksidansa, korisnih spojeva koji štite tijelo od starenja i bolesti poput raka i bolesti srca.

2. Mogu poboljšati probavu

Tigrovi oraščići dobar su izvor netopivih vlakana, koja mogu spriječiti zatvor i pomoći probavi. Dodajte ih u svoju prehranu postupno kako biste izbjegli neugodne plinove ili nadutost.

Također se pretpostavlja da tigrovi oraščići sadrže otporni škrob, vrstu vlakana koja može hraniti dobre bakterije u crijevima, potičući bolju probavu. 

Štoviše, ovi plodovi mogu sadržavati enzime, kao što su katalaze, lipaze i amilaze, koji pomažu u razgradnji hrane u crijevima, ublažavaju plinove, probavne smetnje i proljev

3. Mogu smanjiti razinu šećera u krvi

Tigrovi oraščići su bogati vlaknima i argininom, a oboje pridonosi snižavanju razine šećera u krvi. Također sadrže spojeve koji mogu smanjiti količinu šećera koja se apsorbira u crijevima nakon obroka bogatog ugljikohidratima.

Healthline piše da protein u plodovima također sadrži visok udio aminokiseline arginina, što može povećati proizvodnju inzulina, koji je važan za kontrolu šećera u krvi

PROMO Super trikovi: Na ova 3 načina produljite namirnicama rok trajanja i do nekoliko tjedana

4. Mogu poboljšati zdravlje srca

To je djelomično zbog velike količine mononezasićenih masti koje sadrže, a koje im daju profil masnoće sličan onome maslinovog ulja zdravog za srce.

Prehrana bogata mononezasićenim mastima povezana je s nižim razinama LDL (lošeg) kolesterola i višim razinama HDL (dobrog) kolesterola. Oni su također povezani s manjim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i smrti od srčanih bolesti.

Istraživanja povezuju jedenje zemnih badema s boljom cirkulacijom krvi i manjom vjerojatnošću krvnih ugrušaka - što može smanjiti rizik od srčanih bolesti

5. Mogu ojačati imunitet i pomoći u borbi protiv infekcija

U jednoj studiji, ekstrakti tigrovih oraščića testirani su na nekoliko vrsta bakterija koje mogu uzrokovati infekciju kod ljudi. Ekstrakt je bio učinkovit protiv bakterija E. coli, Staphylococcusa i Salmonelle.

Druga studija na stanicama pokazala je slične rezultate. Istraživači su dodali da bi tigrovi oraščići također mogli biti učinkoviti u borbi protiv bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike.

Međutim, potrebno je još studija prije nego što se izvuku čvrsti zaključci.

6. U prošlosti su se koristili kao afrodizijak

Tigrovi oraščići su u prošlosti korišteni za jačanje libida. Koriste se kao afrodizijaci u ajurvedskoj medicini. Osim toga, muškarci u Nigeriji generacijama koriste tigrove oraščiće za liječenje erektilne disfunkcije, povećanje broja spermija i jačanje libida.

Nekoliko studija je istraživalo ova navodna svojstva afrodizijaka. Jedno istraživanje na miševima pokazalo je da tigrovi oraščići pomažu u očuvanju testisa i proizvodnji sperme nakon trovanja teškim metalima.

VITAMINI NA STOLU Vodič kroz proljetne namirnice: Paprika je puna vitamina, a šparoge su odlične za dijetu

U studiji na štakorima, jedenje velikog broja ove namirnice tijekom 30 dana povećalo je razinu testosterona, pojačalo seksualnu aktivnost i skratilo vrijeme između sesija parenja.

Međutim, ne postoje studije o korištenju tigrovih oraščića kao afrodizijaka kod ljudi, pa je potrebno više istraživanja prije nego što se donese bilo kakav zaključak.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • no sleep 08.04.2022.

    Dje se mogu kup’t?

  • Nap* 08.04.2022.

    Mogu i s smoothijem

  • VolbeatDbv 08.04.2022.

    Ključna je riječ "mogu". I ja "mogu" probati zaletom preskočiti La Manche, pa ću vjerovatno nakon sekundu-dvije pasti u more..

Komentiraj...
Vidi sve komentare