To je to što me zanima!

Svi razlozi za nošenje bebe u naručju: Tako se najbrže smire

Studija je pokazala da će se beba puno prije smiriti ako ju primite u naručje i nosite je, umjesto da je samo pridržavate u kolijevci ili sjedite s bebom u stolici
Vidi originalni članak

Roditelji, nosite svoje bebe i to dok stojite. Studija objavljena u časopisu Journal of Current Biology prvi put je pokazala da je smirujući efekt koji na bebu ima kada ga roditelj drži u naručju koordinirani skup raznih tjelesnih funkcija te da se radi o urođenoj interakciji roditelja i novorođenčadi u sisavaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Koristeći EKG za praćenje otkucaja srca dvanaest zdravih ljudskih beba, zajedno s njihovim ponašanjem i vokalizacijom, pratili su bebe i majke tijekom različitih radnji. Prvo je majka držala bebu rukom dok je bila u kolijevci, a onda je majka hodala s bebom u naručju, piše Neurochild Community

Otkriveno je da se djetetovo bilo usporava kada ga majka nosi, a to nije moglo biti objašnjeno nikakvim srčanim procesima za koje znamo, što sugerira da nošenje izaziva trajno smanjenje otkucaja srca u skladu s brzim promjenama ponašanja kod dojenčadi putem novog mehanizma.

NEKOLIKO SAVJETA 'Roditelji, nemojte se pretvarati da je sve u redu. Ovo je pakao. Zato oprostite sebi i svojoj djeci'

Nadalje, istraživači su otkrili da se isti efekt ponavlja i kod okota miševa, iako se metoda na koji mišica nosi podmladak razlikuje od ljudske. To povlači paralele između stanja smirenosti izazvanog nošenjem kod ljudskih beba i ostalih sisavaca, poput mačaka ili vjeverica.

Smirujući efekti izazvani nošenjem smatraju se evolucijskom mjerom za povećanje vjerojatnosti preživljavanja dojenčeta u hitnim slučajevima bijega majke i djeteta, i tako u konačnici djeluju na jačanju odnosa majke i djeteta. Ovo ponašanje primjećuje se i u odnosima njegovatelja i dojenčeta, a sve u svrhu većih šansi za preživljavanje dojenčadi.

Studija je otkrila da su učinci nošenja na parasimpatički živčani sustav novorođenčeta bili značajni.

KAO NOINA ARKA Obitelj Lukač iz Zagorja: 'Naša djeca će umjesto s mobitelom, odrasti s konjima i kozama'

Uzimanje u obzir fiziološkog odgovora dojenčeta pri nošenju može dovesti do većeg strpljenja roditelja i njegovatelja te smanjene frustracije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare