To je to što me zanima!

Tajna uspjeha savršenog tijesta slavne kuharice Mary Berry

Smjesi za tortu jaja se dodaju postupno i svaki put ih je potrebno istući kako smjesa ne bi postala pretekuća. Ako recept zahtijeva puno jaja, svaki put dodajte i mrvicu brašna
Vidi originalni članak

Mary Barry je poznata kuharica, pisac o hrani, pekarica i televizijska voditeljica. Mary je napisala preko 80 kuharskih knjiga i nastavlja pisati svake godine uz svoju televizijsku seriju na BBC-u. Mary je napisala svoju autobiografiju Recept za život 2013. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Zdrava šarena tjestenina

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Donosimo vam njezine savjete za izradu najboljeg tijesta za pite i torte.

Tijesto za najukusnije pite

Za tijesto za pite upotrebljavajte hladni maslac i ledenu vodu. Hladna kuhinjska površina također je obvezna te izbjegavajte raditi na površinama koje su blizu izvora topline, npr. blizu pećnice ili pokraj perilice za suđe.

Radite brzo i isprva mijesite samo jagodicama prstiju. Pomaže i ako su vam ruke hladne, a važno je da mijesite tijesto što brže možete. 

Stavite li previše tekućih sastojaka, tijesto će biti kruto. Treba vam samo onoliko tekućine da se tijesto poveže.

Oblikujte tijesto u disk, a ne u kuglu - tijesto se treba zagrijati prije nego što ga razvaljate jer će se inače raspuknuti, a disk će se zagrijati prije nego kugla.

Pustite da se 'odmara' barem 15 minuta u hladnjaku jer se time gluten oslobađa te će se tijesto lakše razvaljati i neće se smanjiti tijekom pečenja.

Tijesto razvaljajte na ohlađenoj, lagano pobrašnjenoj površini kako se ne bi lijepilo. Prvo valjajte u jednom smjeru, a onda zakrenite tijesto za četvrtinu kruga i opet razvaljajte te tako ponavljajte dok ne dobijete ravnomjeran oblik.

SLATKE TAJNE Izrežite torte i kolače kao profi: Ovi savjeti će vam biti korisni

Prije pečenja izbodite tijesto vilicom kako mjehurići zraka ne bi podizali tijesto. Na lim stavite papir za pečenje i kratko ga zagrijte u pećnici. Tijesto pecite 12 minuta, potom maknite papir te pecite tijesto još pet min.

Tijesto je gotovo kad je zlatno i čvrsto, a površina bi trebala treba biti suha. 

Tijesto za lagane i prozračne torte 

Jaja ne smiju biti izravno iz hladnjaka, a maslac mora biti mekan, toliko da možete kroz njega proći nožem bez napora.

Miješajte pažljivo, malo po malo, i to tako da pišete broj osam. Pritom upotrijebite metalnu žlicu. 

Smjesi za tortu jaja se dodaju postupno i svaki put ih je potrebno istući kako smjesa ne bi postala pretekuća. Ako recept zahtijeva puno jaja, svaki put dodajte i mrvicu brašna.

Kako se bliži kraj, tako radite brže - sastojci zaslužni za dizanje počinju djelovati čim dođu u doticaj s mokrim sastojcima. Stoga gotovu smjesu prebacite u kalup, a potom u pećnicu čim prije možete, piše Gookiedough.

Smjesa za tortu trebala bi 'padati' - ovo možete provjeriti tako da žlicom zagrabite smjesu i žestoko je protresete. Ako smjesa padne sa žlice, u redu je, a ako se zadrži, pregusta je pa dodajte malo mlijeka.

Tortu pecite na srednjoj rešetki na 180°C.

5 SUPER RECEPATA Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste

Provjerite tortu pet-deset minuta prije vremena koje piše u receptu. No nemojte doći u iskušenje i otvoriti pećnicu prije vremena (neka prođe barem 2/3 vremena naznačenog u receptu) ili se torta neće dići, piše Baking Tips BBC.

Znate da je gotovo kad je vrh čvrst, ali elastičan, a tijesto se tek počelo odvajati od rubova kalupa. U središte torte gurnite metalni štapić za ražnjiće i ako ga izvučete čistog, torta je gotova. Ako na štapiću primijetite smjesu, vratite tortu u pećnicu i provjeravajte svakih pet minuta.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare