To je to što me zanima!

Tikvice kolačima daju sočnost i svježinu, a ne smetaju okusu

Biskvit neće biti potrebno zalijevati šećernim sirupom, rumom ili premazivati marmeladom, niti ćete morati brinuti hoće li tijesto biti previše suho
Vidi originalni članak

Tikvice su jedna od brojnih namirnica koje u botaničkom smislu predstavljaju voće, a u kulinarstvu se smatraju povrćem. Osim u slanim jelima, tikvice su svoje mjesto izborile i u kolačima. Najčešće biskvitnom tijestu daju punoću, sočnost i rahlost, a okusom ne otkrivaju da su upravno one ‘odigrale glavnu ulogu’.

U biskvitnim kolačima pripremljenima s džemom od naranča, tikvice mogu ublažiti suvišnu gorčinu. Kod pripreme muffina, u koje se često za sočnost umiješaju banane, ribana mrkva ili bundeva, u svaki recept ubacite i jednu manju tikvicu. Pomiješajte suhe i mokre sastojke, pa na kraju dodajte naribanu tikvicu.

Tajna sočnosti kuglofa od kakaa, može biti upravo u sitno naribanim tikvicama. Pomiješajte jednaku količinu brašna s jednakom gramažom tikvica, dodajte nešto manje mljevenih oraha, te pomiješajte s ostalim sastojcima prema receptu. Kuglof pecite nešto duže nego onaj bez tikvica na temperaturi od 180°C.

Čokoladnu slasticu s tikvicama iz kalupa prebacite na rešetku i prelijte tekućom glazurom od pjenasto umućenog šećera u prahu, narančinog soka i vanilije. U biskvitna tijesta za starinske ‘bakine’ torte od oraha, čokolade i krema u kojima nema voća, dodajte barem pola ribane srednje velike tikvice.

Biskvit neće biti potrebno zalijevati šećernim sirupom, rumom ili premazivati marmeladom, niti ćete morati brinuti hoće li tijesto biti previše suho. Vrlo jednostavan kolač od tikvica, pečen u duguljastom kalupu s dodatkom sušenih brusnica, lješnjaka ili borovnica, često se poslužuje na američkim obiteljskim stolovima. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • magdallenaa 09.06.2016.

    tikvice volim...tikve ne

  • Filomena 09.06.2016.

    hvala za savjet, tikvice u biskvitu....obožavam ribane tikvice u štrudli sa sirom, nikada se ne pogodi ;))))))

  • montello 09.06.2016.

    izgleda super

Komentiraj...
Vidi sve komentare