To je to što me zanima!

Točno 4047 djelatnika Hitne skrbi svakodnevno o građanima Hrvatske

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan hitne medicinske službe kao podsjetnik na mukotrpan posao koji rade ovi zdravstveni radnici te dostignuća koja su postigli
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Naši volonteri idu svaki dan po lijekove i hranu za nemoćne'

Nacionalni dan hitne medicinske službe Sabor je 2013. godine proglasio 30. travnja te ga djelatnici Hitne od tada redovito obilježavaju prigodnim druženjem.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako radi Hitna služba u doba pandemije

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ove godine, zbog korona virusa, nije bilo izravnog druženja nego su organizirali videokonferencijski susret kojem su se priključili ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH Damir Trut, piše Hzhm.

POGLEDAJTE KONFERENCIJU:

- U ovim epidemiološki izazovnim vremenima od vas očekujem odgovornost i profesionalnost koju ste dosad već mnogo puta pokazali u svom predanom radu, ali i tražim da nastavite pružati svoj maksimum pri svakom zaprimljenom pozivu u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici, pri svakoj intervenciji i pri svakom zbrinjavanju pacijenta u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu - poručila je djelatnicima HMS-a ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te ih pozvala da i dalje ustrajno rade na unaprjeđenju svojih znanja i vještina kako bi zajednički osigurali kvalitetnu zdravstvenu skrb svim hitnim pacijentima.

Na konferenciji su razgovarali o dosadašnjim postignućima i novim zadacima u svjetlu opuštanja pandemijskih mjera.

PROMETNA NEKULTURA I KOLAPS Nitko se ne miče: Hitna pomoć jedva prošla kroz splitsku luku

- Hitna medicina je dinamična struka koja je bila dodatno opterećena u vrijeme koronavirusa jer su radnici na teren nekad morali izlaziti s punom zaštitnom opremom u kojoj nije lako raditi. Znam i da je bilo vruće, znam i da su ostajali tragovi na licu od maski po sat-dva - kazao im je ministar zdravstva.

Ukupno 4 047 djelatnika HMS-a svakodnevno skrbi o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu tijekom 2019. godine djelatnici izvanbolničkog HMS-a imali su preko 348 tisuća intervencija na terenu i 424 tisuće intervencija u ambulantama HMS-a, dok su djelatnici bolničkog HMS-a zbrinuli gotovo 600 tisuća pacijenata što ukupno čini gotovo milijun i pol intervencija.

VOZILI I PACIJENTE Hitna pomoć bez tehničkog i osiguranja vozila 2,5 mjeseca

U proteklih mjesec dana, izvanbolnički HMS imao je 42.607 intervencija, od čega se 4694 odnose na intervencije i prijevoze vezane za sumnju na bolest COVID-19, osobe u samoizolaciji i potvrđene slučajeve COVID-19. U istom tom razdoblju bolnički HMS zbrinuo je gotovo 5000 pacijenata čije je zdravstveno stanje upućivalo na infekciju COVID-19.


Uz hitne pozive, medicinski dispečeri zaprimili su i 25.966 nehitnih poziva te pozivatelje savjetovali što učiniti i kome se obratiti za pomoć kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika izvanbolničkog i bolničkog HMS-a koji su prva i najvažnija karika u lancu zbrinjavanja hitnih pacijenata i odgovora zdravstvenog sustava.

KBC SESTRE MILOSRDNICE Svjetski: Naša bolnica je kao poznata serija ‘Hitna služba’

Kako bi uspjeli odgovoriti na sve izazove koji su pred njima, zaposlenici redovito polaze edukacije i usavršavaju svoja znanja, a na raspolaganju su im sve kvalitetnija i opremljenija vozila.  

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Izolacija u Europi spriječit će 11.300 smrti zbog onečišćenja

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare