News

Komentari 7

Svjetski: Naša bolnica je kao poznata serija ‘Hitna služba’

Svjetski: Naša bolnica je kao poznata serija ‘Hitna služba’

Pacijenti više neće morati lutati od jednog liječnika do drugog. U bolnici u Vinogradskoj imat će sve na jednome mjestu. Specijalisti hitne će, dodaje, uz dijagnostiku ubuduće obavljati i manje kirurške zahvate

Klinički bolnički centar Sestara milosrdnica u Zagrebu bit će prva bolnica u Hrvatskoj koja će imati objedinjeni hitni bolnički prijem kao u Americi i drugim zapadnim zemljama, u kojem će specijalisti hitne medicine zbrinjavati pacijente, rješavati njihova stanja te izvoditi određene zahvate i dijagnostiku.

U srijedu su počeli radovi na novim prostorima OHBP-a, a projekt je vrijedan 50 milijuna kuna. Dio će se financirati iz EU fondova, a dio je Vlada osigurala iz proračuna. Čelni čovjek hitnog prijema, prof. dr. Hrvoje Pintarić, kaže nam kako je riječ o posve novom principu hitnog zbrinjavanja, dosad neviđenog u Hrvatskoj. Sad pacijenti na neki način lutaju od jednog do drugog specijalista, a novim hitnim prijemom sve se obavlja na jednome mjestu.

Specijalisti hitne medicine, nakon trijaže i procjene stanja, ili sami rješavaju pacijentovo stanje ili ga, po potrebi, preusmjeravaju drugim specijalistima. Specijalizacija hitne medicine nova je u Hrvatskoj, a riječ je o vrlo zahtjevnoj struci u kojoj liječnik mora znati prepoznati sva hitna stanja u organizmu, od neuroloških, kardioloških do ginekoloških. Prof. dr. Pintarić prije deset godina bio je među prvih nekoliko liječnika kod nas koji su završili ovu specijalizaciju kako bi bili mentori mladim snagama. A u posljednjih godinu i pol stasale su prve generacije specijalista hitne medicine.

- To su najbolje profilirani liječnici, vrlo cijenjeni u inozemstvu, a kod nas još neprepoznati i nepravedno podcijenjeni. U Vinogradskoj ih imamo 10 i još četiri specijalizanta. Sad u naš hitni prijem spadaju interna, neurologija, dio kirurgije i psihijatrija, a po novom principu još će se uključiti otorinolaringologija, okulistika, urologija, pedijatrija i ginekologija - kaže.

Specijalisti hitne će, dodaje, uz dijagnostiku ubuduće obavljati i manje kirurške zahvate, vaditi strano tijelo iz oka ili punktirati vodu iz trbuha, za što sad pacijente šalju drugima.

Najčitaniji članci