To je to što me zanima!

Toplinski udar prijeti već nakon 20 minuta na vrućini - pazite!

Tijekom vrućina naša koža treba više krvi pa je neki organi dobivaju manje, a zbog toga nastaju brojni problemi kao što su vrtoglavica, proljev, toplinski udar te srčani udar...
Vidi originalni članak

Za vrijeme velikih vrućina kroz kožu protječe veća količina krvi, a to uzrokuje opasnosti kao što su toplinski te naposljetku i srčani udar. Tijelo regulira temperaturu radom kardiovaskularnog sustava i znojenjem.

Kako bi znojenje bilo efikasnije, za vrijeme visokih vrućina kroz kožu protječe veća količina krvi. Krvi je zbog toga manje u drugim dijelovima tijela i organima te dolazi do poremećaja - od proljeva i vrtoglavice sve do srčanog udara jer srce sve brže radi i pumpa krv.

Samo 20 minuta hodanja po velikoj vrućini i suncu dovoljno je da vaše tijelo doživi toplinski udar. Prepoznat ćete ga ako simptomi toplinske iscrpljenosti traju 30 minuta, temperatura tijela je iznad 40 stupnjeva, a pogođena osoba je vruća, crvenija i suha.

Ona se više ne znoji iako joj je tijelo vruće, brzo diše, zbunjena je, gubi svijest te ne reagira na podražaje. Tada se valja skloniti na hladno mjesto, najbolje u zatvoreni prostor. Sa sebe skinite što više odjeće i nazovite hitnu pomoć.

Dok je čekate, hladite se ventilatorom. Toplinski udar možete spriječiti tako da pijete dovoljno tekućine, nosite laganu i široku odjeću te izbjegavate dulji boravak na suncu u vrijeme kada je ono najjače.

Laganiji poremećaj izazvan vrućinama je toplinski osip koji nastaje zbog prekomjernog znojenja. Zahvaćena mjesta održavajte suhima, a za to možete koristiti dječji puder. 

OPREZ NA VRUĆINAMA Toplinski udar: Oboljelog treba hladiti vodom, ali ne ledenom

Reakcije tijela na temperaturu

54°C i više - ekstremno vruće - vrlo jaka opasnost

Ako ste na suncu po takvim vrućinama najvjerojatnije ćete doživjeti toplinski udar.

41-54°C - jako vruće - opasnost

Nakon što ste imali toplinske grčeve i malaksali ste, prijeti vam toplinski udar.

32-41°C - vruće - krajnji oprez

Osim toplinskih grčeva javlja se iscrpljenost i malaksalost pa popijte neku bezalkoholnu tekućinu, najbolje vodu.

27-32°C - toplo - oprez

Tijelo se umara i često se pojavljuju toplinski grčevi, bolni grčevi mišića koji zahvaćaju ruke i noge.

Simptomi toplinksog udara

  • Vrtoglavica: Kada se tijelo jako zagrije, u proširene krvne žile se preusmjerava više krvi pa tada do mozga ne dolazi dovoljno kisika.
  • Znojenje: Kada se zagrijavamo sve više krvi dolazi do kože, a znojimo se jer se tijelo tako štiti od topline i hladi se.

  • Toplinski grčevi: Javljaju se zbog loše ravnoteže minerala u tijelu, koju je poremetila vrućina. Zbog toga se sprečava opuštanje mišića i dolazi do grčeva.
  • Srčani udar: Količina krvi smanjuje se jer koža treba više krvi i zbog znojenja. U to vrijeme,  srce nije naviklo pumpati manju količinu krvi i radi brže.
  • Proljev: Za vrijeme ekstremne vrućine niti crijeva ne dobivaju dovoljno krvi kao inače, a to može rezultirati mekanom stolicom ili proljevom.
  • Otekline: Prilikom velikih vrućina moguće je da dolazi do oticanja stopala koja su uzrokovana nakupljanjem tekućine u tom dijelu našeg tijela.

OPASNI INSEKTI Ubod krpelja može biti opasan ako je oko njega crveni prsten

Pazite na simptome jer toplinski udar ponekad može biti i koban

Toplinski udar predstavlja najteži zdravstveni poremećaj koji može biti uzrokovan visokim ljetnim temperaturama i vrućinom. Organizam gubi kontrolu nad regulacijom tjelesne temperature i nesposobnošću hlađenja putem znoja.

Ako se ne prepozna na vrijeme, toplinski udar može dovesti do težih oštećenja organizma, pa ponekad i do smrti. 

Rashladite dom rano ujutro te tijekom noći

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uređaja.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati.

Sklonite se sa sunca, niti grčevi nisu bezazleni

Prva pomoć prilikom toplinskih grčeva sastoji se u prestanku obavljanja svih aktivnosti i mirovanja u zatvorenom. Pijte vodu, prirodne negazirane voćne sokove. Nikako nemojte piti alkohol. Nastavite mirovati i nekoliko sati nakon pojave grčeva jer se može razviti toplinska iscrpljenost ili toplinski udar.

Ako toplinski grčevi traju dulje od jednog sata, a poduzeli ste navedene mjere prve pomoći, možda bolujete od srčanih bolesti ili ste na prehrani s niskom količinom soli. Obavezno se javite svome liječniku i zatražite medicinsku pomoć.

VIDI OVO: Zašto je zdravije imati veliku guzu?

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 21.08.2018.

    Pozdravljaju vas krovopokrivaci iz Dalmacije :) i cestari iz Zg :)), samo kao primjer... clanak za sirotane koji iz klime u klimu trce pa im je šok sve iznad 25*C, ljudsko tijelo je spektakularno prilagodljivo i snazno! Ali ga slabimo pipica uvjetima godinama

  • 21.08.2018.

    tko stoji više od 20 minuta na suncu loše mu se piše

Komentiraj...
Vidi sve komentare