Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Ubod krpelja može biti opasan ako je oko njega crveni prsten

Iako je njihov ugriz najčešće bezazlen, krpelji mogu čovjeku prenijeti uzročnike zaraznih bolesti, viruse i bakterije. Znakovi za hitan odlazak liječniku su glavobolja, mučnina, umor i bolovi u mišićima...

Foto: Dreamstime
30 komentara

- U Hrvatskoj se ugrizom krpelja mogu prenijeti Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis (KME), a iznimno tularemija, Q groznica, erlihioza, babezioza i neke rikecioze, a najbolji način zaštite je cijepljenje - kaže epidemiologinja, dr. med. Mirjana Lana Kosanović Ličina iz Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

[video: 1199382 / ]

- Krpelje zaražene virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalazimo u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske, između Save i Drave, dok se oni zaraženi bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu mogu naći na cijelom području grada Zagreba. Najčešće se nalaze skriveni na listovima i granama grmova niskog raslinja, zatim u šikarama, uz staze za šetanje, ali i u vrtovima i izletištima. 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

- Treba imati na umu da prilikom svakog izlaska u prirodu treba nositi hlače dugih nogavica, majice ili košulje dugih rukava te zatvorenu obuću - upozorava epidemiologinja.

Da biste se zaštitili, izbjegavajte provlačenje i puzanje kroz grmlje ili ostavljanje odjeće na grmlju, na travi, kao i ležanje na tlu. Čak i ako ste se cijepili, na gole i izloženije dijelove tijela prije odlaska u prirodu nanesite repelente. Imajte na umu da oni djeluju tek nekoliko sati, pa nanošenje treba ponavljati svaka tri-četiri sata tijekom boravka u prirodi.

NE ZBOG NESTAŠICE KRVI! Ljudi s ovom krvnom grupom češće umiru nakon teže ozljede

Radi dodatne zaštite, zaštitna sredstva možete nanijeti i na odjeću. Tijekom boravka u prirodi svaka dva-tri sata pregledajte otkrivene dijelove tijela i odjeću, a nakon dolaska kući svucite svu odjeću i stavite je na pranje te pregledajte cijelo tijelo. 

- Pritom obavezno treba pregledati rubno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe te područje iza koljena i pupak. Ako primijetite krpelja, odmah ga treba izvaditi pomoću pincete za čupanje dlačica. Obuhvatite ga pincetom uz kožu te laganim povlačenjem izvucite, ali treba paziti da se ne ošteti tijelo, savjetuje sugovornica. Nakon što ga odstranite, mjesto uboda premažite antiseptikom. Ne treba se brinuti ako je mjesto ugriza malo upaljeno i crveno. Ako počne oticati ili se crvenilo širi, a pogotovo ako se pojavi crveni prsten oko ugriza, odmah se obratite liječniku.

Foto: Thinkstock

Kad jednom skinete krpelja, vrlo je korisno zalijepiti ga selotejpom za komad bijelog papira, jer u slučaju zaraze to može pomoći da se utvrdi vrsta krpelja te čime je zaražen.

I klonite se “savjeta” koji kolaju forumima na internetu o tome da krpelja možete “ugušiti” premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, ili ga paliti šibicom. Time možemo izazvati naglu smrt krpelja, pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako prenese zarazu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message