Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Toplinski udar prijeti već nakon 20 minuta na vrućini - pazite!

Toplinski udar prijeti već nakon 20 minuta na vrućini - pazite!

Tijekom vrućina naša koža treba više krvi pa je neki organi dobivaju manje, a zbog toga nastaju brojni problemi kao što su vrtoglavica, proljev, toplinski udar te srčani udar...

VIDEO

Za vrijeme velikih vrućina kroz kožu protječe veća količina krvi, a to uzrokuje opasnosti kao što su toplinski te naposljetku i srčani udar. Tijelo regulira temperaturu radom kardiovaskularnog sustava i znojenjem.

Kako bi znojenje bilo efikasnije, za vrijeme visokih vrućina kroz kožu protječe veća količina krvi. Krvi je zbog toga manje u drugim dijelovima tijela i organima te dolazi do poremećaja - od proljeva i vrtoglavice sve do srčanog udara jer srce sve brže radi i pumpa krv.

Samo 20 minuta hodanja po velikoj vrućini i suncu dovoljno je da vaše tijelo doživi toplinski udar. Prepoznat ćete ga ako simptomi toplinske iscrpljenosti traju 30 minuta, temperatura tijela je iznad 40 stupnjeva, a pogođena osoba je vruća, crvenija i suha.

Ona se više ne znoji iako joj je tijelo vruće, brzo diše, zbunjena je, gubi svijest te ne reagira na podražaje. Tada se valja skloniti na hladno mjesto, najbolje u zatvoreni prostor. Sa sebe skinite što više odjeće i nazovite hitnu pomoć.

Dok je čekate, hladite se ventilatorom. Toplinski udar možete spriječiti tako da pijete dovoljno tekućine, nosite laganu i široku odjeću te izbjegavate dulji boravak na suncu u vrijeme kada je ono najjače.

Laganiji poremećaj izazvan vrućinama je toplinski osip koji nastaje zbog prekomjernog znojenja. Zahvaćena mjesta održavajte suhima, a za to možete koristiti dječji puder. 

Reakcije tijela na temperaturu

54°C i više - ekstremno vruće - vrlo jaka opasnost

Ako ste na suncu po takvim vrućinama najvjerojatnije ćete doživjeti toplinski udar.

Fotolia

41-54°C - jako vruće - opasnost

Nakon što ste imali toplinske grčeve i malaksali ste, prijeti vam toplinski udar.

32-41°C - vruće - krajnji oprez

Osim toplinskih grčeva javlja se iscrpljenost i malaksalost pa popijte neku bezalkoholnu tekućinu, najbolje vodu.

27-32°C - toplo - oprez

Tijelo se umara i često se pojavljuju toplinski grčevi, bolni grčevi mišića koji zahvaćaju ruke i noge.

Simptomi toplinksog udara

  • Vrtoglavica: Kada se tijelo jako zagrije, u proširene krvne žile se preusmjerava više krvi pa tada do mozga ne dolazi dovoljno kisika.
  • Znojenje: Kada se zagrijavamo sve više krvi dolazi do kože, a znojimo se jer se tijelo tako štiti od topline i hladi se.
Vrucina
  • Toplinski grčevi: Javljaju se zbog loše ravnoteže minerala u tijelu, koju je poremetila vrućina. Zbog toga se sprečava opuštanje mišića i dolazi do grčeva.
  • Srčani udar: Količina krvi smanjuje se jer koža treba više krvi i zbog znojenja. U to vrijeme,  srce nije naviklo pumpati manju količinu krvi i radi brže.
  • Proljev: Za vrijeme ekstremne vrućine niti crijeva ne dobivaju dovoljno krvi kao inače, a to može rezultirati mekanom stolicom ili proljevom.
  • Otekline: Prilikom velikih vrućina moguće je da dolazi do oticanja stopala koja su uzrokovana nakupljanjem tekućine u tom dijelu našeg tijela.
Ubod krpelja može biti opasan ako je oko njega crveni prsten
Ubod krpelja može biti opasan ako je oko njega crveni prsten

Pazite na simptome jer toplinski udar ponekad može biti i koban

Toplinski udar predstavlja najteži zdravstveni poremećaj koji može biti uzrokovan visokim ljetnim temperaturama i vrućinom. Organizam gubi kontrolu nad regulacijom tjelesne temperature i nesposobnošću hlađenja putem znoja.

Ako se ne prepozna na vrijeme, toplinski udar može dovesti do težih oštećenja organizma, pa ponekad i do smrti. 

Rashladite dom rano ujutro te tijekom noći

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uređaja.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati.

Sklonite se sa sunca, niti grčevi nisu bezazleni

Prva pomoć prilikom toplinskih grčeva sastoji se u prestanku obavljanja svih aktivnosti i mirovanja u zatvorenom. Pijte vodu, prirodne negazirane voćne sokove. Nikako nemojte piti alkohol. Nastavite mirovati i nekoliko sati nakon pojave grčeva jer se može razviti toplinska iscrpljenost ili toplinski udar.

Ako toplinski grčevi traju dulje od jednog sata, a poduzeli ste navedene mjere prve pomoći, možda bolujete od srčanih bolesti ili ste na prehrani s niskom količinom soli. Obavezno se javite svome liječniku i zatražite medicinsku pomoć.

VIDI OVO: Zašto je zdravije imati veliku guzu?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...