To je to što me zanima!

Više gljiva u prehrani moglo bi očuvati funkcionalnost mozga

Gljive su jedan od glavnih izvora ergothioneina, antioksidansa koji pomaže u očuvanju kognitivnih funkcija. Učinak se primjećuje kod ljudi koji jedu više od 300 grama gljiva tjedno
Vidi originalni članak

Dobro je poznato da su gljive prebogate vrijednim hranjivim sastojcima, no čini se da bi mogle biti vrlo korisne za sprječavanje pada kognitivnih funkcija u starijoj dobi.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pokazalo je to istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta u Singapuru, koji su utvrdili da stariji ljudi koji su tijekom života jeli više od dvije standardne porcije gljiva tjedno - dakle više od 300 grama, što odgovara polovici tanjura - imali za 50 posto manje rizik od blagih kognitivnih oštećenja. 

Pretpostavlja se da se to može povezati sa specifičnim spojem koji gljive sadrže, pod imenom ergothionein, koji se nalazi u svim vrstama gljiva, kaže dr. Irwin Cheah, viši znanstveni novak ina spomenutom Sveučilištu.

Riječ je o jedinstvenom antioksidansu sa snažnim protuupalnim djelovanjem, koji ljudi nisu u stanju sami sintetizirati, a može se namiriti iz prehrane. Gljive su jedan od glavnih izvora, piše Business Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 04.12.2019.

    obožavam i jesti i brati gljive.

  • 04.12.2019.

    ne volim gljive

  • mily 04.12.2019.

    Mislim da bi Pantovčak, uz lososa, morao i o ovome povesti brigu

Komentiraj...
Vidi sve komentare