To je to što me zanima!

Trenirajte mozak kao mišić: Za svaki tjedan zadajte si zadatak

Tjelovježba je važan dio rutine svakog čovjeka, no pritom valja voditi brigu i o vježbama za mozak koje će vam omogućiti bolje pamćenje te bolje funkcioniranje
Vidi originalni članak

Poslovni stručnjaci tvrde kako su dvije najskuplje riječi u poslovnom svijetu "Zaboravio sam", piše Businessinsider.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stručnjak Jim Kwik uskoro će objaviti knjigu Limitless u kojoj govori upravo o toj temi te objašnjava kako potaknuti mozak i produktivnost. Kwik tvrdi da je "trener za mozak" i radio je s brojnim poznatima poput glumca Willa Smitha te direktorima u Googleu i Nikeu. Smatra kako su mogućnosti ljudskog mozga neograničene, a ključ tog potencijala leži u treniranju memorije.

Kako biste pamtili više, Kwik savjetuje da mozak počnete trenirati kao mišić. Stoga donosi savjete kako ga ojačati:

1. Trenirajte mozak

- Ako ne shvaćate mozak kao mišić, vjerojatno ga gledate kao posudu i imate dojam da je prepun. To je digitalni pad, gdje su nam mozgovi stari 200.000 godina preplavljeni i preusmjereni na eksponencijalno poboljšavanje tehnologija - tvrdi Kwik i savjetuje da zbog toga svakog tjedna pronađete pola sata u kojima ćete iz kalendara izbaciti sve uređaje, isključiti notifikacije, te naučiti na pamet broj telefona čovjeka s kojim redovito komunicirate. Iako se čini kao mali zadatak, to će pomoći mozgu da prima i prerađuje više informacija.

POKAZALO ISTRAŽIVANJE Imate veći mozak? Ipak, to ne znači da imate bolju memoriju

- O tome što učite ovisi koliko možete naučiti - pojašnjava on.

2. Hranite mozak

Hrana koja dokazano pomaže mozgu u boljem funkcioniranju su avokado, bobičasto voće, brokula, jaja, zeleno lisnato povrće, losos, tamna čokolada, kokosovo ulje, kurkuma i voda. Upravo te namirnice Kwik savjetuje svojim čitateljima, navodeći kako je čak i memoriranje ove liste svojevrsni trening za mozak. Ako vam je teško upamtiti sve namirnice, pokušajte s tehnikom koju je sam osmislio:

- vizualizirajte mjesto na kojem namirnica stoji
- stvorite sliku koja ide uz tu namirnicu
- u mislima spojite mjesto i sliku

Konkretno, ako želite upamtiti da je bobičasto voće zdravo za mozak, zamislite ga kako izlazi iz vašeg nosa. Ako želite dodati i lisnato povrće, zamislite kelj kao jastučiće za ramena.

ZAVIRITE U NUTRINU Dobra je za svaki dan: Ova vrsta meditacije mijenja mozak

- Ako vas ta slika nasmije, sjetit ćete je se. Kod učenja najbolje pomaže djetinjast stav i zaigranost. Tko su najbolji učenici? Pa djeca - pojasnio je on.

3. Rješavajte probleme u snu

Još jedan trening za mozak je ako rješavate probleme u snu.

- Jeste li se ikad namjestili budilicu, a onda se probudili netom prije nego što se uključila? Ako možete mozak istrenirati da učini to, zapitajte se što još može učiniti dok spavate - kazao je Kwik.

Način na koji ćete rješavati probleme u snu za Kwika je vrlo jednostavan. Izaberite problem koji želite riješiti prije nego što odete spavati, a ujutro se prisjetite svega i provjerite imate li rješenje za taj svoj problem. Ako ste riješili problem u snu, sigurno ćete odmah uočiti rješenje. Trening za mozak i je to da se prisjetite svog sna.

TEHNOLOGIJE Dječji mozak hrani istraživanje i učenje, ali ne pred ekranom

4. Izbacite negativnosti

Meditacija i vježbe disanja pomažu kod anksioznosti. Znanstvene studije su pokazale da kronični stres doslovno smanjuje mozak, pa Kwik savjetuje da se borite protiv negativnih misli i stresa.

- Okružite se pozitivnim kolegama i to će pomoći u ublažavanju vaših negativnih stavova - savjetovao je.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare