To je to što me zanima!

Trikovi kako narezati luk bez suza, a postoji i vrsta luka od kojeg oči neće biti uplakane

Koliko puta ste plakali režući luk, a što je jačeg okusa, više je i suza? Razlog tomu je plin koji se oslobađa tijekom rezanja i iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati sve to iz očiju
Vidi originalni članak

Nakon dugog niza godina istraživanja znanstvenici iz SAD-a su prije nekoliko godina prirodnim križanjem stvorili vrstu luka od kojeg vam suze ne naviru na oči. Hrskav je i sladak, a nazvali su ga The Sunion. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bilo bi lijepo imati takav luk pri ruci kod kuhanja, no većina nas je ipak osuđena na suze, a što je luk jačeg okusa, više je i suza zbog enzima koje ispušta u zrak. U doticaju s okom stvara se sumporna kiselina koja iritira oči pa one počnu stvarati suze i pokušavaju sve to isprati.

Pomozite si uz neki od ovih 9 savjeta:

  • 1. Ohladite luk u zamrzivaču - iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.
  • 2. Pustite vruću vodu u blizini rezanja - para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.
  • 3. Fućkajte dok ga režete - tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
  • 4. Koristite oštar i tanak nož - tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.

  • 5. Namažite limunom dasku - prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka, piše Daily Mail.
  • 6. Ne sjeckajte korjenast dio luka - u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.

BIT ĆE VAM OD KORISTI Super trikovi s aluminijskom folijom: Za rublje, suđe, čišćenje

  • 7. Upalite svijeću - postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
  • 8. Upalite ventilator - usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
  • 9. Hladite nož pod vodom - nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.
Idi na 24sata

Komentari 7

  • striborr 07.03.2024.

    Nema suza a nema ni ljekovitosti,ko i paradajz glavno da je lijep🤔

  • 07.03.2024.

    Dam nekome drugom od ukućana da ga reže i onda me ne grize za oči

  • mars7 07.03.2024.

    ne smeta mi luk mogu ga rezatii uopće mi ne smeta

Komentiraj...
Vidi sve komentare