Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Evo zašto plačemo kad režemo luk, a tu su i dobri razlozi zašto ga je mudro jesti što češće

Evo zašto plačemo kad režemo luk, a tu su i dobri razlozi zašto ga je mudro jesti što češće

Iako se luk koristi u gotovo svim jelima koje pripremamo, mnoge odbija njegov miris. Ipak, s obzirom na njegovu nutritivnu vrijednost valjalo bi ga uvrstiti u jelovnik

VIDEO

Postoji više varijacija luka, no većina ljudi u domaćinstvima najčešće koristi žuti luk. Luk raste kao lukovica pod zemljom i blizak je rođak češnjaku ili poriluku, a stručnjaci ističu kako je ključan sastojak prehrtane zahvaljujući nutritivnom bogatstvu.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako se riješiti zadaha nakon konzumacije luka

Pokretanje videa...

01:26

Na lošem je glasu zbog intenzivnog mirisa i činjenice da će mnogi proplakati dok ga čiste. Naime, riječ je o reakciji koju uvjetuje činjenica da luk sadrži tvar alicin, koja se, kada dođe u dodir sa zrakom, pretvara u sumporni spoj. On reagira s vlagom u oku proizvodeći tragove sumporne kiseline koja peče, pa oko proizvodi suze kako bi ispralo tragove tog spoja. Ovaj neugodan efekt može se umanjiti ako dobro ohladimo luk u ledenoj vodi pola sata prije čišćenja.

Prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara te dijabetesa, ističe dr. Rui Jai Liu sa Sveučilišta Cornell. Kaže i kako istraživanja pokazuju da su ljudi koji jedu takav tip hrane sretniji.

Klasična francuska juha od luka grije dušu i tijelo, a običan ručak diže na novu razinu
Klasična francuska juha od luka grije dušu i tijelo, a običan ručak diže na novu razinu

- Trebali biste jesti raznoliko voće i povrće, a luk je svakako dio zdravog jelovnika, nastavio je. Luk sadrži spojeve fenole koji djeluju kao antioksidansi te smanjuju aktivnost slobodnih radikala u organizmu. Vanjski omoti luka bogatiji su antioksidansima od središta, tvrde autori studije objavljene u Journal of Food Science and Technology. Dodatno, luk je jeftina namirnica kojom možete vrlo brzo postići preporučeni dnevni unos voća i povrća od 9 do 13 serviranja.

- Luk je dostupan i lagano se skladišti. Možete ga jesti sirovog ili skuhati - nastavlja dr. Liu. No luk ima i drugih pozitivnih zdravstvenih aspekata.

Snižava rizik razvoja raka dojke

Nedavna studija u časopisu Nutrition and Cancer otkrila je da su žene koje su često konzumirale luk i češnjak imale manju mogućnost za razvoj raka dojke. Razlog za to su sastojci luka, tzv. S-alilmerkaptocistein i kvercetin koji usporavaju širenje stanica raka, piše Shape.

Snižava razinu šećera u krvi

Ljudi koji jedu češnjak i luk imaju manji rizik od inzulinske rezistencije, sugerira istraživanje objavljeno u časopisu  Journal of Herbal Medicine. Zdrave razine inzulina pomažu kontrolirati razinu šećera u krvi te na taj način spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Od viška povrća u frižideru napravite fine namaze: Pekmez od luka, pesto od špinata...
Od viška povrća u frižideru napravite fine namaze: Pekmez od luka, pesto od špinata...

Pomaže koži

Časopis Nutrient nedavno je objavio da ljudi koju konzumiraju luk i češnjak imaju 20 posto manji rizik od razvoja melanoma. Isti zaštitni učinak imaju mahunarke, maslinovo ulje i jaja.

Štiti crijeva

Asia Pacific Journal of Clinical Oncology tvrdi da ljudi koji jedu luk imaju čak 79 posto manji rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma.

Štiti srce i bubrege

Tijekom studije koja je trajala šest godina, znanstvenici su otkrili da ljudi koji jedu luk i druge lukovice imaju 64 posto manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, njih 32 posto ima manji rizik nastanka bubrežnih bolesti, a 26 posto ih je imalo manji rizik od visokog tlaka.

Štiti glasnice

Više od tri porcije luka na tjedan može za 31 posto sniziti rizik razvoja raka glasnica u usporedbi s onima koji ga jedu manje, tvrde autori studije objavljene u Molecular Nutrition and Food Research. Navode i kako luk pomaže smanjiti rizik razvoja tumora glave i vrata.

Zaustavite ispadanje i potaknite bolji rast kose serumom od luka
Zaustavite ispadanje i potaknite bolji rast kose serumom od luka

Kako jesti luk

Ovisno o vrsti luka, možete ga kombinirati na milijun načina, tvrdi nutricionistica Elizabeth Shaw. Preporučuje sljedeće:

1. Dodajte kriške luka salati.

Narežite luk na vrlo tanke kriške i dodajte ga svježeg salatama poput krastavca, špinata ili zelenoj salati. Za salate je najčešći izbor srebrenac ili tzv. bijeli luk zbog svojeg blagog okusa, a ako ga držite sat vremena prije upotrebe u hladnoj vodi, do izražaja će doći njegova slatkoća.

2. Ukuhajte ga za juhe.

Žuti luk je najbolji odabir kad je riječ o juhama, varivima i umacima.

- Kako biste dobili punoću okusa, ukuhajte ga prije dodavanja ostalih sastojaka. Na žlici maslinova ulja prepržite sitno narezan luk dok ne postane proziran, i to je to, možete početi dodavati ostale sastojke - preporučuje Shaw.

3. Narežite ga na kockice i dodajte salatama s tjesteninom.

Za taj tip jela izvrstan odabir je sitno nasjeckana ljutika koju možete i marinirati u octu ili kvasini.

4. Grilajte ili pržite luk.

U ovoj kombinaciji recepata najbolje odgovara ljubičasti luk čiji je okus slatkast i intenzivan.

- Kako biste istaknuli aromu, dodajte malo maslinova ulja te sol i papar - ističe Shaw i kaže da će uz ove začine luk najbolje prijati u sendvičima.

Napravite brzu paštetu od luka, sjemenki, začina i šampinjona
Napravite brzu paštetu od luka, sjemenki,  začina i šampinjona
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'
TRPI RUŽNE UVREDE

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'

Amerikanka je odlučila javno odgovarati svim okrutnim komentatorima koji ju pitaju je li njezin mišićavi suprug 'plaćeni glumac' te ju pitaju koliko ima novca te ima li životno osiguranje

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao
Dnevni horoskop za utorak 30. travnja: Djevica se mora družiti, a Jarac je spreman za pobjede
ZVIJEZDE PROGNOZIRAJU

Dnevni horoskop za utorak 30. travnja: Djevica se mora družiti, a Jarac je spreman za pobjede

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 30. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje