To je to što me zanima!

Tuđi stres u uredu prenosi se poput gripe, žene češće žrtve

Što više slušamo tuđa žaljenja i negativna razmišljanja to je vjerojatnije da ćemo i sami "pokupiti" to raspoloženje te se uvući u slično negativno stanje uma i stresa
Vidi originalni članak

Ukoliko puno vremena provodite pored kolega koji se konstantno žale te strpljivo slušate njihovo negativno razmišljanje i na vas će prenijeti taj svoj stres, pokazalo je havajsko istraživanje. Pasivni stres i tjeskoba, tj. oni koji dolaze iz druge "ruke", mogu se vrlo brzo proširiti po uredu, na sličan način kao što usvajamo mimiku, govor i izraze lica s kojima provodimo puno vremena. Žene su tome sklonije nego muškarci jer su empatičnije i emotivno inteligentnije, objašnjavaju znanstvenici. 

- Sposobni smo saživjeti se s emotivnim životima drugih te upijamo raspoloženje poput spužve - zaključila je voditeljica studije, profesorica Elaine Hatfield.

Upijanjem tuđeg stresa i sami postajemo pod stresom, objašnjava Hatfield, jer se identificiramo s njima i slušamo negativna razmišljanja. Također, istraživači su utvrdili da ljudi često kopiraju i izgled onih pod stresom, tako da pogrbljuju ramena i često se mršte.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare