To je to što me zanima!

U čemu je najbolje čuvati kruh? Što manje zraka dopire to bolje

Ako često imate viška kruha, nemojte ga bacati, već vodite računa o tome da ga pravilno pohranite, kako bi mogao dulje izdržati. Kruh koji neko vrijeme stoji možete i zagrijati u pećnici
Vidi originalni članak

Prema nekim procjenama i do 30 posto hrane koju kupimo propadne i bacimo je, a jedna od najčešćih namirnica čiji se višak nađe u kanti je - kruh. Ne možemo bez njega, pa često kupimo i više nego što je potrebno, a ako ga ne čuvate pravilno, za tri dana može postati pretvrd, ili početi mirisati na kvasac, zbog čega je nejestiv.

Mnogi ga drže u plastičnim vrećicama. Iako to nije dobar izbor ako želite poštivati ekološke standarde, to može biti donekle prihvatljivo rješenje, ali samo pod uvjetom da u vrećicu ne može ući vlaga, te da kruh sam po sebi nije previše vlažan. Naime, u plastičnoj vrećici ne postoji nikakav protok zraka, pa će se u slučaju da ima vlage prije razviti plijesan, odnosno kruh će se prije pokvariti.     

Evo kako bi ga trebalo čuvati da vam potraje: 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U dobro zatvorenoj limenci

Bilo kakva kutija kod koje postoji mogućnost da se hermetički zatvori bit će dobro rješenje. Bitno je da u nju ne ulazi previše zraka, jer će se kruh sušiti, a da ga ipak malo ima, kako bi ga držao svježim. 

RECEPT Kruh kakav su jeli stari Vikinzi: Odličan je uz gulaš, i sa medom

Platnena vrećica za kruh

Kutija ponekad možda nije praktična, pa je drugo dobro rješenje platnena vrećica za kruh. Danas ih relativno jeftino možete kupiti, no jednostavno ih je i napraviti od platna. Bitno je samo da na kraju koji ostaje otvoren provučete špagu, uz pomoć koje vrećicu možete čvrsto zatvoriti. 

Drvena kutija za kruh

To je odlično rješenje, a može biti i zgodan ukras u kuhinji. No, imajte na umu - ako nije riječ o kutiji koja se hermetički može zatvoriti, kruh ipak prvo stavite u platnenu vrećicu, pa tek onda u kutiju. 

Paprinata vrećica za tost

Tvrdi i suhi tost možete čuvati u papirnatoj vrećici, ili u plastičnom omotu u kojem ste ga kupili u trgovini. Kad jednom otvorite vrećicu, vodite računa da ju nakon što izvadite kruh koji vam treba, opet dobro zamotate, da ne ulazi zrak. 

RAŠIRENI MITOVI Laži o kruhu u koje vjerujemo: Bijeli deblja, zamrzavanje je ok

Peti dan - u pećnicu s njim

Ako imate kruh koji stoji već neko vrijeme i izgubio je teksturu, stavite ga u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta i povratit će okus i izgled. Pećnica će 'izvući' vlagu iz njega. No, zagrijavajte ga neposredno prije nego što ćete napraviti sendvič i ono što tad eventualno niste pojeli - bacite, savjetuju na portalu 1milionwomen.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 22

  • 06.03.2020.

    Zaboravili ste u papir pa u zamrzivac

  • tetina 03.03.2020.

    Najsnalažljiviji medijski radnici su fotoreporteri koji u masi stranih vojnih obveznika iz nasilnih društava pronađu jedno dijete (!) i jednu ženu (!) pa ih snime za plaćenićke medije s ciljem obmanjivanja naroda!

  • skipi 28.02.2020.

    Ovakve zlobe među kandidatima.... ne možeš vjerovati.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare