Lifestyle

Komentari 16

Kruh kakav su jeli stari Vikinzi: Odličan je uz gulaš, i sa medom

Vikinški tamni kruh zdrav je i posebno ukusan za početak dana ako ga još toplog prelijete s medom. Za kompletan obrok dodajte mu malo sira ili neki riblji namaz

O fascinantnom životu Vikinga arheolozi su otkrili relativno malo. Osim što su ovi neustrašivi ratnici bili poznati po svojim borbenim i pomorskim sposobnostima, intrigantno je to što se veći dio njihove povijesti prenosio usmenom predajom jer su bili nepismeni puno dulje od ostatka svijeta. I previše zauzeti osvajačkim pohodima.

No, rekonstrukciju njihova života napravili su uz pomoć stvari pronađenih u njihovim grobovima, poput spljoštena okrugla kruha, nalik na veću lepinju. 

POGLEDAJTE VIDEO o pripremi domaćeg kruha:

Često se misli da su sva društva posljednjih stoljeća bile patrijarhalne prirode, ali njihovo je društvo bilo prilično dobro izbalansirano. I žena su bile ratnice, tako da nisu imale vremena razvijati neke kulinarske sposobnosti. Stoga im je gastronomija dugi niz godina bila prilično rustikalna i uglavnom se jelo samo što je zemlja pružala u tim surovim uvjetima, prenosi raisinglifelonglearners.com.

Život na sjeveru, u Skandinaviji značio je da je pola godine zemlja bila smrznuta, pa se njihova prehrana temeljila na ribi, divljači i korjenastom povrću. Ubirali bi ljeti žito i spremali ga za hladne zime.

Osnova prehrane bili su kruh i juha, te juha i kaša na bazi žitarica. Kvasac nisu koristili, nego soda bikarbonu, pa je taj kruh bio prilično težak. Prije soda bikarbone u Skandinaviji su umjesto kvasca za rahljenje koristili "sobovu sol", koja se radila od rogova jelena. Iz njih su se destiliralo ulje iz čega se stvarao amonijev karbonat, koji se još naziva i "hartshorn". To se sredstvo koristilo i protiv kvarenja namirnica. 

Ovaj rustikalni kruh sjajno ide uz juhe ili gulaše kao što su ga jeli Vikinzi, ali i za doručak, namazan medom. Možete ga poslužiti i s bilo kojom vrstom džema. Zato je ovaj tamni kruh iz Skandinavije odličan i zdrav obrok koji pruža energetski početak dana. 
Za kompletan obrok dodajte mu malo sira ili suhomesnatih proizvoda, iako bi po skandinavskoj tradiciji uz njega više išla dimljena ili sušena riba. 

Vikinški kruh - recept

Sastojci: 3 šalice integralnog brašna, 2 šalice običnog brašna, žličica soda bikarbone, žličica soli, 2 šalice vode, 3/4 šalice zobenih pahuljica, 1/3 šalice zobenih za posipanje po vrhu

Priprema: Pomiješajte sve suhe sastojke, a zatim dodajte vodu. Miješajte drvenom žlicom dok više ne možete miješati. Zatim rukom mijesite dok se brašno potpuno ne umiješa. Na kraju oblikujte tijesto u okruglu, stavite u protvan kamen za pečenje i pospite zobenim pahuljicama.

Stavite u hladnu pećnicu. Uključite na 190 stupnjeva i ostavite da se peče sat vremena. Nakon toga ga izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi, a zatim narežite i natopite medom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci