To je to što me zanima!

U Jezerskom postanite pastir na jedan dan i isprobajte krpljenje

Mala slovenska općina Jezersko, sa samo 600 stanovnika nudi bogati sadržaj za turiste, pa tamo možete skijati, sanjkati se, fino jesti i dobro se odmoriti
Vidi originalni članak

Jezersko je pitoreskna je općina sa 600-jak stanovnika podno Kamniško-Savinjskih Alpa u Sloveniji. Nalazi se dvjestotinjak kilometara od Zagreba, manje od sat vremena vožnje od Ljubljane. Do njega dolazite sljedeći tok rijeke Kokre koja se na poseban način isprepliće s cestom koja vas vodi do 1000 metara nadmorske visine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

S jedne strane mjesta su planine Kočna, Grintovec, Dolgi hrbet, Skuta, Rinke i Babe s ostacima najistočnijeg ledenjaka Alpa, a s druge strane nepregledni pašnjaci i više stoljetna šuma. Budući da su spomenute planine koje okružuju Jezersko nepropusne, u prošlosti su upravo one omogućile da voda od otopljenih ledenjaka prekrije dno dolina i  tako formira veliko ledenjačko jezero oko kojeg je nastalo mjesto.

Nakon velikog potresa 1348. jezerska voda počela je otjecati, Jezersko ostaje bez svoje vodene površine, ali i od tada pa sve do danas izgled općine nije promijenio izgled. Sve kuće su sagrađene tako da prate liniju nekadašnjeg ruba jezera, a danas umjesto jezera, taj dio prekrivaju prekrasni pašnjaci. Iako velikog ledenjačkog jezera više nema, Jezersko je poznato po Planšarskom jezeru koje je u obliku srca. Voda mu je hladna (do 14 stupnjeva) ali je njegov ponton danas jedna od najpopularnijih foto pointa u ovom dijelu Slovenije.

4 ODLIČNA PRIJEDLOGA Kamo za vikend: Od prikaza Seljačke bune do priprema za doček kineske Nove godine

Destinacija suvremenim putnicima nudi mogućnost planinarenja, posjete pašnjacima u vođenoj turističkoj turi, istraživanje raznolikosti koje je stvorila priroda i čovjek. Na jedan dan možete biti 'pastir', ali i naučiti od gđe. Mije Murovec kako se od vune jezersko-solčavske ovce radi pletivo ali i brojni ukrasi i uporabni predmeti. Jezerskim možete voziti bicikl, ali i šetati stoljetnim šumama tijekom cijele godine. Jezersko ima i izvor mineralne vode pune magnezija koju možete kušati u samom centru mjesta. Jezersko ima netipičan hotel s pet zvjezdica, kuće za odmor, kampove ali i pravi biser Šenkovu domačiju - 500 godina staro imanje Šenk koje na poseban način pričaju priču o održivom agroturizmu.


Zimi je mjesto je prekriveno snijegom, pa možete planinariti, uživati u skijaškom trčanju, klizati podno ledenjaka, isprobati krpljenje, tradicionalan način hodanja po snijegu, skijati, i ono što je svakako atrakcija - sanjkati se na posebno dizajniranom sanjkalištu kojeg će vam predstaviti Rok Teul. U sklopu klizališta nalazi se i dio za kuglanje na ledu po čemu je Jezersko isto poznato. Imaju svoju sportsku ekipu koja niže brojne uspjehe pa ćete poželite li isprobati ovaj sport na ledu sigurno upoznati i pravog  profesionalca.

Nakon što se odlično zabavite i riješite stresa u prirodi, uđite u Gostišče ob Planšarskem Jezeru, gdje se možeze zagrijati domaćom rakijom i kušati specijalitete -  kobasice i janjetinu. Specijalitet su također i štrukle od sira s brusnicom, no sve je više porcija čokoladnih štrukli koje podjednako vole mali i veliki gosti. 

'KREŠIMIROV GRAD' Provedite se u gradu koji je kovao svoj novac i prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu

Na ulazu i malu kušaonicu Cvet gora dočekat će vas nasmijana Tanja, bivša policajka koja je stresan posao zamijenila radom na vlastitom OPG-u. Uživa u ljepoti destinacije na kojoj živi, naglašavajući kako je priroda njezin dom. Na svom OPG-u s kampom, svakog dana stvara likere i rakije oplemenjujući ih biljem ubranim upravo na ovom mjestu, a njezini likeri Antivirus, Antiživček, Jezerska Pehta, Baba Jaga, Brisalec spomina  su jedan od suvenira Jezerskog.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Jennifer07447 07.02.2024.

    Ocijenite moju 18+ golu fotografiju -> NU21.FUN

Komentiraj...
Vidi sve komentare