Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kamo za vikend: Od prikaza Seljačke bune do priprema za doček kineske Nove godine

Kamo za vikend: Od prikaza Seljačke bune do priprema za doček kineske Nove godine

Ovaj vikend je u znaku priprema za doček kineske Nove godine. Mnoge će razveseliti i uprizorenje Seljačke bune, naoružavanje kmetova i pučka zabava

VIDEO

Ako želite vidjeti kako se živjelo u doba Matije Gupca, u tom slučaju krenite put Donje Stubice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Fašnik je stigao u zagrebački zoološki vrt 06:13

Ljubitelji prirode mogu se opustiti u Pećinskom parku Grabovača kod Perušića, a budući mladenci svakako bi se trebali uputiti u Split na raskošan Sajam vjenčanja gdje će pronaći sve potrebno za savršeno vjenčanje, od vjenčanica i odijela, do hrane, buketa, prostora za svadbu, vjenčanog prstenja...

Svakako jedan od najzanimljivijih događaja ovog vikenda je druženje u Dvoru Trakošćan povodom kineske Nove godine koja službeno počinje 10. veljače. Tamo će se djeca i odrasli imati prilike upoznati s kineskom kulturom, običajima, vjerovanjima... 

VIDEO Gosti sa Samoborskog fašnika stigli u zagrebački ZOO
VIDEO Gosti sa Samoborskog fašnika stigli u zagrebački ZOO

Seljačka buna, Donja Stubica

Ovaj vikend je prilika doživjeti kako je to izgledalo u doba pobune seljaka pod vodstvom Matije Gupca. Ovu subotu se 'kmetovi' počinju naoružavati i okupljati, a vrhunac ovog uprizorenja, bitka kod Stubice, bit će u subotu, 10. veljače kod dvorca Stubički Golubovec s početkom u 14 sati.

Donja Stubica: Napad na Tahijev grad održan je ispred dvorca Stubički Golubovec

Ovu subotu će se pobunjeni seljaci pripremati za bitku, a posjetitelji će imati priliku uživati u pučkom veselju uz finu hranu i piće, i nezaobilazne zvuke tamburice.

- Uz spektakularnu bitku kod Stubice posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program. U subotu, 3. veljače 2024., kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici kreće Puntanje kmetov na čelu s Matijom Gupcem - kažu u Turističkoj zajednici područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

PROGRAM ZA SUBOTU 3. VELJAČE

Hižakovec, Donja Stubica

  • 12:00 Prikaz života Matije Gupca - rodna kuća Matije Gupca u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža
  • 13:00 Organizirani odlazak prema Gupčevoj lipi
Donja Stubica: Napad na Tahijev grad održan je ispred dvorca Stubički Golubovec

Gupčeva lipa, Gornja Stubica

  • 13:00 Tamburaški sastav PET ZA PET
  • 14:00 Dolazak pobunjenih kmetova, naoružavanje i obučavanje za bitku, pripremanje Bune i pučko veselje uz gastro ponudu

Muzej seljačkih buna, Dvorac Oršić, Gornja Stubica

  • 9:00 - 17:00 Obilazak Muzeja uz popust od 50% na cijene individualnih i obiteljskih ulaznica - organizirano besplatno stručno vodstvo od 10:00 do 11:00 sati
  • 11:00 - 13:00 Radionica na temu Seljačke bune

Ususret kineskoj Novoj godini, Trakošćan

Dvor Trakošćan se u nedjelju 4. veljače pretvara u malu Kinu. U suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu te uz podršku Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH organizirali su druženje povodom kineske Nove godine koja službeno počinje 10. veljače.

Ovo su neka od ljepših mjesta u Hrvatskoj za izlet biciklom
Ovo su neka od ljepših mjesta u Hrvatskoj za izlet biciklom

Zabavne aktivnosti počinju u 10 sati, a traju do 16. Dovoljno je samo kupiti redovnu ulaznicu za posjet dvoru i uživati u svemu što su vam pripremili. Cijena ulaza za odrasle je 7 eura, a za djecu starosti od 7 do 18 godina iznosi 4 eura. Mlađima od 7 godina ulaz je besplatan.

Objavili su detaljan program:

Oslikavanje lica s elementima trakošćanskog i kineskog zmaja

- Zmaj je lajtmotiv koji se provlači kroz sve prostorije dvorca Trakošćan pa će tako na recepciji dvorca posjetitelji moći besplatno oslikati svoje lice odabranim elementima trakošćanskog i kineskog zmaja - kažu u Dvoru Trakošćan.

Tisak kineskog zmaja na papiru

- Kineska nova godina, godina Zmaja, službeno počinje 10. veljače 2024. Tim povodom posjetitelji dvorca Trakošćan moći će sami otisnuti na papir sliku kineskog zmaja s ispisanim novogodišnjim dobrim željama i ponijeti ih kući kao trajnu uspomenu - dodaju.

Vaše ime na kineskom

- Kinesku verziju svog imena ispisanu tušem na papiru, u stilu kineske kaligrafije ili zlatnom bojom na straničniku dobit će svi gosti Trakošćana koji posjete VIP salon dvorca. Imena se prevode na kineski jezik na dva načina, po značenju (stvarnom ili željenom) ili po zvučnosti (izgovaraju se odnosno zvuče slično). S obzirom na to da prijevod po značenju zahtijeva više vremena, imena se najčešće prevode po zvučnosti - pojasnili su kako će to izgledati.     

Ove nedjelje pridružite nam se uzbudljivom događanju koje organiziramo s Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu....

Objavljuje Dvorac TrakoscanPonedjeljak, 29. siječnja 2024.

Hanfu, kineska tradicionalna odjeća

'U prostoriji koju krase drveni ormari izrezbareni motivima zmaja i impozantno zrcalo na masivnom drvenom stalku bit će izložena tradicionalna kineska odjeća. Hanfu kolekcija sastavljena od raznovrsnih prvenstveno ženskih odjevnih predmeta koji će biti dostupni za fotografiranje i isprobavanje'.

Guzheng, tradicionalni kineski instrument

'Odmorite dušu i tijelo u jedinstvenom ugođaju sobe za glazbu, uz zvuk tradicionalnog kineskog instrumenta guzheng. Guzheng, zvan kineska citra, je žičani trzalački instrument s poviješću dužom od 2500 godina'.

Pričanje priča i legenda o kineskom i trakošćanskom zmaju  

- Djeca najbolje znaju što djeca vole pa smo pričanje priče o četiri kineska zmaja s velikim zadovoljstvom prepustili jednoj svestranoj jedanaestogodišnjoj djevojčici. Ema Dujmović živi u Samoboru, ide u 6. razred, a kineski jezik uči od svoje pete godine. Prošle je godine osvojila odlično 9. mjesto na svjetskom natjecanju u znanju kineskog jezika za neizvorne govornike u kategoriji osnovnoškolaca - kažu u Dvoru Trakošćan.

- Ema je i odlična slikarica pa će za djecu pripremiti i crtež zmaja koji će moći ponijeti doma i po želji ga obojati.  Također, zaposlenici Dvora Trakošćan nadovezati će se na Eminu priču i legendom o trakošćanskom zmaju. Pričanje priča održati će se u 11:30 sati. Veselimo se zajedničkom druženju - dodaju.

Predavanje o simbolici zmaja u kineskoj kulturi te izbor najbolje maske (kostima)

'U multimedijalnoj sobi Trakošćanskog dvorca održat će se predavanje pod nazivom “Simbolika zmaja u kineskoj kulturi”. Predavanje će predstaviti važnost zmaja u kineskoj kulturi kroz kineski zodijak i legende koje se uz njega vežu, kroz običaje, priče i legende vezane uz Kinesku novu godinu, kao i kroz brojne druge elemente kineske kulture koji se baziraju na zmaju, mitskom biću kineskog folklora. Predavanja će se održati u 10:30 sati te 14:30 sati.

U istoj prostoriji  održat će se izbor najbolje zmajske maske. Naime, svi posjetitelji koji dođu maskirani u zmaja ili s elementima zmaja, moći se sudjelovati u natjecanju, a pobjednik natjecanja osvojit će monografiju'.

Tradicionalni ples kineskog zmaja

- Tradicionalni ples kineskog zmaja nastao je kao dio ceremonije štovanja predaka i molitve za kišu tijekom dinastije Han (206. pr. Kr. – 220. godine). S vremenom se upotreba plesa proširila i na druge dijelove društvenog života koji postaje važan dio svih većih i značajnijih proslava - pojasnili su.

- Tako je ples kineskog zmaja središnji dio obilježavanja Kineske nove godine. Ples izvodi neparan broj plesača koji manipuliraju dugom savitljivom divovskom lutkom zmaja koristeći motke postavljene u pravilnim razmacima duž dužine zmaja. Pokreti u izvedbi tradicionalno simboliziraju moć i dostojanstvo zmaja. Ples tradicionalnog kineskog zmaja započet će svaki parni puni sat na terasi. Zmaj će provesti posjetitelje kroz dvorac s posebnim naglaskom na prostorije u kojima se održavaju aktivnosti u sklopu manifestacije Kineski zmaj u zmajskom dvorcu - dodaju.   

Tradicionalni ples kineskog lava

'Ples kineskog lava tradicionalni je ples u kojem izvođači oponašaju pokrete lava kako bi prizvali sreću i bogatstvo. Ples obično se izvodi tijekom kineske Nove godine i drugih tradicionalnih, kulturnih i vjerskih festivala. Sudjeluju dva plesača od kojih jedan manipulira glavom, dok drugi oblikuje stražnji dio lava.

Temeljni pokreti plesa mogu se pronaći u kineskim borilačkim vještinama, a obično se izvode uz snažan ritam bubnja. Tradicionalni ples kineskog lava započet će svaki neparni puni sat na vidikovcu'.

Sajam vjenčanja, Split

Ovaj sajam zovu najromantičnijim događajem godine. Održava se ovog vikenda, u subotu i nedjelju u hotelu Le Meridien Lav u Splitu.

U Splitu održan sajam vjenčanja

- Na Sajmu vjenčanja u hotelu Le Meridien Lav, posjetitelji će imati priliku upoznati vrhunske vjenčane planere, modne dizajnere, cvjećare te druge stručnjake koji će im pomoći oblikovati svaki detalj njihovog velikog dana. Saznajte o najnovijim trendovima u vjenčanoj industriji, istražite prekrasne vjenčane lokacije unutar hotela te pronađite inspiraciju za svoj vlastiti jedinstveni vjenčani doživljaj - kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Radno vrijeme sajma:

  • Subota 10:00 – 20:00
  • Nedjelja 10:00 – 19:00

Pećinski park Grabovača, Perušić

Grabovača je uzvišenje – brdo na 770 m nadmorske visine, 2,5 km od središta Perušića. Na Grabovači je neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, što čini 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Šest špilja i jedna jama, od čega su čak tri špilje na popisu zaštićenih nacionalnih geomorfoloških spomenika prirode, kažu u Turističkoj zajednici Ličko-senjske županije.

Peruši?: Pe?inski park Grabova?a

Najimpresivnija je špilja Samograd.

- O nazivu špilje govori sama riječ (sam stvoren, sam sagrađen-samograd). Najveća i najprivlačnija je špilja na Grabovači koja se nalazi na istočnim padinama brda. Duga je 240 m, visina kanala je od 4 do 30 m, a širina kanala na nekim mjestima od 25 do 30 m. Odlikuje je bogatstvo i privlačnost kalcitnih tvorevina: stalaktita, stalagmita, sigastih stupova i dvaju sigastih mostova. Ulaz se nalazi na 675 m nadmorske visine, leži u elipsastoj vrtači, u obliku je užeg kanala, a zatim se širi u veliku dvoranu koja se opet sužava. Pristup je lagan i jednostavan, silazak u pećinu po betonskim stubama, a napredovanje kroz pećinu je lako po kamenim stubama i stazama. Samograd se sastoji od ukupno četiri dvorane - opisali su je.

Peruši?: Špilja Samograd, jedna od osam špilja u pe?inskom parku Grabova?a

Podijelili su i nekoliko savjeta za sve koji se upute tamo:

- Prije nego što dođete u posjet Samogradu dobro je znati: temperatura zraka u pećini kreće se od 7 do 10º C, treba se toplije obući, ili najbolje slojevito, tako da se možete raskomotiti ako je vani toplo. Cipele moraju biti pogodne za hodanje po vlažnim i
skliskim stubama. Samograd je osvijetljen, ali dobro je imati pri ruci malu baterijsku svjetiljku - napomenuli su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...