To je to što me zanima!

U Koprivnici ovaj vikend počinje Zimska škola hrvatskog folklora

Na Zimskoj školi hrvatskog folklora, koja se održava u Koprivnici, ovaj će vikend biti predstavljeni novo izdanje o Narodnim plesnim običajima gradišćanskih Hrvata te božićni napjevi iz Podravine
Vidi originalni članak

Unatoč epidemiološkim ograničenjima, ovogodišnju Školu pohađa više od 70 polaznika, uz one iz Hrvatske, i folkloraši i tamburaši iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Novog Zelanda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na Zimskoj školi, od 3. do 12. siječnja, podučavaju se nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja, točnije Hrvatskog zagorja, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Podravine, Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, a od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a pripadaju alpskom području, plesovi i glazba gradišćanskih Hrvata. Stoga će u petak navečer premijerno biti predstavljeno novo izdanje o Narodnim plesnim običajima gradišćanskih Hrvata po istraživanju i zapisima dr. Ivana Ivančana uz goste iz Kola Slavuj iz Austrije.

NJEGUJTE SVOJU VEZU 9 najboljih ljubavnih savjeta iz 2021. godine: 'Nikad nemojte prestati plesati jedno s drugim'

U subotu navečer planirano je predstavljanje božićnih napjeva iz Podravine uz gostovanje Ženskoga vokalnog sastava (ŽVS) Đurđevčice iz Đurđevca.

Škola hrvatskog folklora dugogodišnji je projekt HMI, namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta.

Stručni program Škole, prije 58 godina, osmislio je i postavio uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije Ivan Ivančan.

ZDRAVO I MIRISNO Kupke koje će vas opustiti i napuniti pozitivnom energijom: Zeleni miks, beauty kupka...

Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program Škole ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare