To je to što me zanima!

U ordinaciji: Usamljeni na vrhu

Profesionalno uspješni ljudi, bilo da su, primjerice, poslovni lideri, uspješni umjetnici ili sportaši, i oni koji se penju stepenicama do pobjede, na tom svom putu se često nose s 'usamljenošću na vrhu'
Vidi originalni članak

Usamljenost na vrhu ne dolazi iz fizičke izolacije, već iz nemogućnosti uspostavljanja dubokih ljudskih veza zbog zahtjeva posla kojim se bave. Emisija 'U ordinaciji' o usamljenosti na vrhu, donosi razgovore s vrhunskim hrvatskim sportašima i njihovim liječnicima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izbornika hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivicu Tucaka život nije mazio. Ali, upravo željezna volja i disciplina, utkana u njega od malena, otkako je prvi put nogom zakoračio na bazen, pretvorila ga je u vrhunskog sportaša, često usamljenog i odvojenog od onih koje najviše voli. Danas je izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije, nakon pobjeda slavljen, nakon poraza izvrgnut ruglu i pozivu na ostavku. No, odavno je shvatio da treba ostati svoj, čvrst i snažan, ma što bilo. 

POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU 'U Ordinaciji': Saznajte kako se opustiti dok radite goblene

U emisiji je gostovao i hrvatski plivački olimpijac iz Atene 2004. godine, višestruki državni rekorder i prvak Igor Čerenšek. Dobitnik je nagrade za doprinos razvoju hrvatskog plivanja, a 2007. je na Sveučilištu u Minnesoti odabran kao „Most Valuable Player“. Ondje je i diplomirao psihologiju, a magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Igor Čerenšek danas, među ostalim, mentalno trenira naše sportaše, a u emisiji je ponudio jednu potpuno novu dimenziju shvaćanja sportskih uspjeha.

NOVA EMISIJA Samo u 'Ordinaciji': Kako se košarkaš Dino Rađa riješio boli u koljenu i što je to migrena

Već godinama „održava i popravlja“ tijela vrhunskih sportaša. Iako je izvrstan fizijatar, dr. Stjepko Bućan za sebe voli reći da je vulkanizer. Njegov vedri duh i nevjerojatan smisao za humor, uz golemu količinu znanja i stručnosti, godinama fascinira mnogobrojne sportaše koji mu se predaju u ruke, s potpunim povjerenjem. I sam je nekad igrao nogomet, bio hajdukov tić, a jedna mu je ozljeda bila poticaj da stvori divnu profesionalnu i humanu priču.

'Sportaši su navikli na čeličnu disciplinu'

Osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1988. godine i srebrne medalje na Olimpijskim igrama 1996. godine. Osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 1986. u Madridu i u Perthu 1991. Osvajač zlatne medalje na Svjetskom ili FINA kupu 1989. u Berlinu i srebrne medalje 1991. u Barceloni. Trebala bi cijela jedna emisija da se nabroje svi njegovi sportski uspjesi. No, sve te uspjehe, pratile su i sportske ozljede. Prijateljstvo s dr. Bućanom je neraskidivo, a čak mu ni pandemijski lockdown nije teško pao, jer, kaže, sportaši su navikli na čeličnu disciplinu. O svemu što vrhunski sport nosi, u emisiji je govorila i legenda hrvatskog vaterpola Dubravko Šimenc.

NOVA EMISIJA Sutra 'U Ordinaciji': Vrhunski liječnici o tome kako se nositi sa stresom i teškim izazovima

I za kraj ove emisije, još jedna priča o neraskidivom prijateljstvu liječnika i sportaša. Rukometaši Josip Valčić i Damir Bičanić ispričali su svoje priče o ozljedama i usamljenosti na vrhu i o trajnom prijateljstvu s omiljenim ortopedom dr. Tomislavom Čengićem koji je jednom od njih doslovno spasio život u zadnji trenutak.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare