To je to što me zanima!

U subotu, 28. ožujka u 20:30 gasimo svjetla za spas Zemlje

Akcija je simbolična, a provodi se od 2007. godine. Hrvatski gradovi u njoj sudjeluju od 2009. godine, a lani se u akciju uključilo čak 85 gradova, u kojima se tijekom tog sata gasi rasvjeta
Vidi originalni članak

U subotu, 28. ožujka u 20:30 sati po lokalnom vremenu ugasite svjetla tijekom simboličnog Sata za Zemlju, jednog od najvećih globanih pokreta za očuvanje okoliša. Ideja je da građani cijelog svijeta na ovaj način pokažu predanost planeti, pojašnjavaju u WWF svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode. 

Svjetska biološka raznolikost se smanjuje neviđenom i alarmantnom brzinom, oko milijun vrsta prijeti izumiranje, a planet je na rubu globalnog zagrijavanja, upozoravaju organizatori Sata za Zemlju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

S obzirom na situaciju u kojoj se svijet iznenada našao zbog mjera opreza od koronavirusa COVID-19, gdje javna okupljanja u većini zemalja nisu moguća, ove godine pojedinačno se možete priključiti akciji virtualno, dajući svoj glas za planet, putem web stranice WWF-a.

Akcija koja je poznata po gašenju svjetala tijekom jednog sata, pokrenuta je u Sydneyu 2007. godine, a dosad se proširila na 180 zemalja i 7500 gradova. U njoj još od 2009. godine sudjeluju i gradovi naše regije. U Hrvatskoj je akcija prošle godine obilježena u 85 gradova i mjesta gašenjem dekorativne rasvjete na ključnim znamenitostima.

POGLEDAJTE VIDEO SAT ZA ZEMLJU 2020.:

Dok neki znanstvenici i biolozi pandemiju s kojom se suočavamo povezuju s gubitkom biološke raznolikosti, u WWF-u poručuju da sada više nego ikada trebamo postati svjesni važnosti prirode koja je ključ našeg opstanka i napretka.

- Ljudske aktivnosti ozbiljno ugrožavaju prirodne sustave i prijete opstanku Zemlje. Putem platforme 'Glas za naš planet' pozivamo svjetske čelnike da učine sve kako bismo postigli novi sporazum o očuvanju prirode i opstanku ljudi kojim će se zaštiti i obnoviti priroda do 2030. godine.

KAKAV PRIZOR Impresivno: Ovako iz svemira izgledaju ulična svjetla i oluje

Želimo osigurati da očuvamo najmanje 30 posto Zemljine površine za prirodu te da se preostalim dijelom upravlja na održiv način i tako osigura porast globalne temperature za samo 1,5°C“, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije i poziva sve ljubitelje prirode da daju svoj glas. 

SPAS ZA ZEMLJU Hrvatska utonula u mrak: Čak 68 gradova ugasilo je svjetla

WWF i ovaj put poziva gradove da se pridruže akciji, ali samo oni koji to mogu. Kako u nekim gradovima gašenje svjetla ovisi o izlasku radnika na teren, u WWF-u ističu da je sigurnost pojedinaca važnija od samog čina gašenja rasvjete te pozivaju gradove da utječu na svoje građane i zamole ih da se pridruže akciji simboličnim gašenjem svjetla uz davanje glasa za Zemlju iz sigurnosti svog doma, da budu solidarni prema drugim ljudima, kao i prema prirodi.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • komentator__Luka 18.03.2020.

    neznam ćemu izvoditi ovakve gluposti kad se ništa ne radi po tom pitanju za spas planete, i dalje se zagađuje, jedino sad manje zbog virusa, dakle samo kad nas nešto natjera, svojom voljom nikad, da nema ove krize sve bi radilo punom parom, zagađivanje i dalje..........ovo gašenje svjetla na sat vremena ništa ne znači, nakon toga kao prije i zaboravi se da je ikad nešto bilo ugašeno, tako se ne spašava zemlja

  • mily 18.03.2020.

    sve mi se čini da su ovu koronu poslali oni ,,mali zeleni,, bilo je tu puno opomena ali ništa se nije promijenilo. Gori prašuma, gori Australija, cunami, potresi, poplave itd. E sad ćete vidjeti da se može i bez aviona, bez brodova (najvećih zagađivača), bez jurnjave na poslu, bez masovnog šetkanja uvijek i u svako doba. Bez putovanja, žderanja po restoranima, kavica. Sad ćete biti u kući i vidjeti ćete da se može živjeti. Ali čisto sumnjam da će i ovo utjecati na promjenu našeg ponašanja

Komentiraj...
Vidi sve komentare