To je to što me zanima!

U vrtu nemate dovoljno sunca? Posadite povrće koje voli sjenu

Na zasjenjenim mjestima uspijeva salatno bilje poput zelene salate, rikole, endivije, potočarke i radiča. Kupusnjačama kao što su brokula, cvjetača, prokulica i kelj također će odgovarati djelomična sjena
Vidi originalni članak

Česta je zabluda da se povrće može uzgajati samo na posve sunčanom mjestu. Iako je sunce nužno potrebno rajčicama i paprikama, većinu salatnog bilja možete uzgojiti u sjeni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uzgoj povrća u sjeni osobito je prikladan za krajeve sa vrućim i sušnim ljetima jer se tako smanjuje gubitak vlage i pretjerana izloženost biljaka ultraljubičastim zrakama.

Na zasjenjenim mjestima uspijeva salatno bilje poput zelene salate, rikole, endivije, potočarke i radiča. Kupusnjačama kao što su brokula, cvjetača, prokulica i kelj također će odgovarati djelomična sjena.

UPUTE KARDIOLOGA Top savjeti za zdravo srce u doba korone: Kako prepoznati 'tihi udar' i hrana koja vas štiti

Cikla se također može saditi na djelomično zasjenjenom mjestu, iako će tada razviti nešto manji korijen. U sjeni ispod voćaka dobro uspijeva grašak, grah, bob, špinat, gorušica, rotkvice i korabica. Čak i tikvice katkad mogu roditi u djelomičnoj sjeni. 

Ipak, imajte na umu da niti jedno povrće neće uspijevati u dubokoj sjeni: svim navedenim biljkama potrebno je barem 3-6 sati sunca na dan.

Prije sadnje povrća u hladovini važno je promotriti kretanje sunca tijekom dana u različitim godišnjim dobima i isprva eksperimentirati s manjim količinama povrća.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 31.05.2021.

    Dd

Komentiraj...
Vidi sve komentare