To je to što me zanima!

Želite znati kako biste izgledali u prošlosti? Ovaj zagrebački foto-studio će vas transformirati

Njihova ideja krenula je prvenstveno kao turistička ponuda za posjetitelje grada Zagreba kojima su htjeli ponuditi dašak starog Zagreba i razdoblja iz doba Marije Jurić Zagorke
Vidi originalni članak

Na početku Tkalče, u Tkalčićevoj 7 vrijeme se vraća bez problema. Tamo se smjestio jedan mali, ali slatki vintage studio, Vintage Photo Souvenir, u kojem vas vlasnici Dino i Andrea Gulić, kao i njihova ljupka radnica Marija, transformiraju i fotografiraju u stilu prošlog stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Vintage photo souvenir je kombinacija ljubavi prema Zagrebu, povijesti i prije svega autentičnom kostimiranju s kojim se može zaroniti u prošlost i s obitelji ili dragim prijateljima stvoriti dragu uspomenu - govore nam Dino i Andrea.

Studio su otvorili u lipnju prošle godine, a kada uđete unutra imate osjećaj kao da ste jednom nogom zakoračili u prošlost. Od prekrasnih haljina, šešira, rukavica do lepeza, suncobrana i glazbe koja vam upotpunjuje doživljaj. Kako kažu Dino i Andrea, putovanja su ih najviše inspirirala.

- Putujući smo imali priliku sami iskusiti takav sličan doživljaj. Skoro svaka europska metropola ima jedan takav foto studio u kojem korisnici mogu zaroniti u prošlost i na trenutak se pronaći u nekom drugom vremenu. Smatrali smo da naš Zagreb zaslužuje jednu takvu atrakciju - kažu.

Njihova ideja krenula je prvenstveno kao turistička ponuda za posjetitelje grada Zagreba kojima su htjeli ponuditi dašak starog Zagreba i razdoblja iz doba Marije Jurić Zagorke i likova iz njezinih romana.

- Izrazito nas veseli i dobar odaziv domaćih koji očito žele pokloniti sebi i drugima za promjenu nešto drugačije i nesvakidašnje. Dolaze nam sve generacije – najmlađa klijentica je imala 8 mjeseci, a najstarija 85 godina. Velik je interes i mladih parova koji si međusobno daruju romantično fotografiranje za rođendan ili godišnjicu braka, a sve je više i upita oko djevojačkih večeri i suradnje za pozivnice za vjenčanja u vintage stilu - govore Dino i Andrea.

Tehničke stvari u studiju vodi Dino, a kreativni dio koji se bavi uređenjem i kostimima organizira njegova supruga Andrea, a na prvoj liniji u kontaktu sa klijentima je njihova radnica, kako oni kažu, uvijek dobro raspoložena Marija.

Cijeli proces traje oko 30 minuta

U studiju imate pravo na odabir željene haljine, a ako u moru lijepih kostima ne znate za što biste se odlučili oni će vam vrlo rado pomoći i savjetovati vas.

- Svaki klijent koji dođe u Vintage Photo Studio prvo krene u odabir odjeće u kojoj se želi fotografirati. Na raspolaganju stoje oko 20-ak kostima iz raznih povijesnih razdoblja i naravno u raznim veličinama. Odjeća je jednostavno prilagođena, gumicama ili s čičkom, da se može obući preko vlastite odjeće, tako da skidanje nije u biti niti potrebno. Nakon odabira kostima slijedi kombiniranje rekvizita – lepeza, suncobrana, torbica, šešira...Nakon toga slijedi poziranje koje može biti kombinirano na razne načine. Nakon što se zauzme željena poza slijedi fotografiranje, obrada fotografije i isprint iste. Sve su opcije moguće, klijenti sami biraju, no tu je također i Marija koja vrlo rado pomaže sa svojim iskustvom i savjetima da klijenti što lakše izaberu kostim koji će ispuniti njihova očekivanja - kažu Dino i Andrea.

Sve naravno ovisi o željama klijenata, a scena se vrlo brzo namjesti, u roku nekoliko minuta. Cijeli proces oblačenja, poziranja, i izrada fotografije traje oko 30 minuta.

Većinu kostima sašila je njihova prijateljica dizajnerica Nikolina Ribarić, a neki su doputovali iz Engleske i Amerike. Rekviziti su kupljeni na sajmovima antikviteta ili su u nekim slučajevima i darovi zadovoljnih klijenata.

- Na početku smo se orijentirali prvenstveno na razdoblje Marije Jurić Zagorke, tako su rađene i prve haljine. Postoje i haljine s umetcima, u obliku jastuka, koji se stavlja na stražnju stranu kako bi haljina stršila u vis. S obzirom da su djevojke bile zainteresirane i za druga razdoblja, kasnije smo asortiman proširili te smo krenuli s krinolinama, a i sa nekim povijesnim ličnostima. Kombinirali smo kostim Franje Josipa i caricu Sisi. Na njegovom kostimu su dodani i neki originalni detalji poput originalnih medalja iz doba Austrougarske - govori Andrea.

- Jedna od traženijih haljina je haljina koju smo nabavili iz uličnog ormara, ali s obzirom da je original iz starih dana ona je veličine xs - kaže Andrea.

Sljedeća tražena haljina je iz Amerike i nosi se na krinolinu sa šest kolutova. Ona je više inspirirana razdobljem američkog građanskog rata kao u serijama 'Sjever i jug', filmovima 'Zameo ih vjetar' i slično.

Fotografije ćete dobiti za uspomenu, a možete ih dobiti i na mail. Cijene ovise o broju osoba koje dolaze na fotografiranje, a cijena jedne fotografije s jednom osobom veličine A4 uložene u paspartu iznosi 150 kuna, a do 350 kuna za više osoba.

- Često nas foto Session klijenti daruju kao poklon iznenađenja, pa je najzahtjevnije osobu koja ne zna što ju očekuje oduševiti i ugodno iznenaditi. Veseli nas što su do sada sve reakcije bile pozitivne i nema nam veće sreće od zadovoljnih lica klijenata kada ugledaju sebe u krinolinama i kostimima, te na kraju uživaju u svojoj vintage fotografiji - govore Dino i Andrea.

Za budućnost kažu, nastavljaju putem kojim su krenuli te se nadaju ponovnom jačanju turističke sezone u gradu Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • .Di. 29.09.2020.

    I ovako mi kažu da kao da me netko bacio u pogrešno doba.To je valjda ona priča o starosti duše.Možda bolje da ne znam detalje.A ovo je zanimljivo i to jako.

  • Lollica31 29.09.2020.

    Super ideja,bas bi voljela otici tamo se slikati u takvom izdanju..

  • vinja 29.09.2020.

    Jako zanimljivo i odlično čuvanje prošlosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare