To je to što me zanima!

Usporite zrenje banani, luku i krumpiru te produžite trajanje

Kuharica i TV voditeljica Elena Besser podijelila je savjete kako usporiti zrenje nekoliko namirnica kako biste ih u potpunosti iskoristili. Komorač, mladi luk i poriluk trebate ponovno posaditi
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: NA APLIKACIJI HRANA SAZNAT ĆETE KOJI SE PROIZVODI POVLAČE

Sada, više nego ikad prije, ljudi kupuju konzervirane ili smrznute prehrambene proizvode s dužim rokom trajanja kako bi smanjili posjete dućanu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Tajne najzdravijih namirnica: Špinat kuhajte samo jednu minutu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ali postoji puno načina da produžimo život naših namirnica i iskoristimo njihov maksimum, piše Today.

Kuharica i TV voditeljica Elena Besser profesionalac je kada je u pitanju produženje roka trajanja njenog omiljenog voća, povrća i bilja. Ona ima savjete kako usporiti zrenje i produžiti im rok trajanja.

1. Kako učiniti da hrana duže traje?

Banane: Da biste spriječili da vam banane brzo propadnu, omotajte plastičnom folijom stabljiku koja drži vaše banane na okupu. Etilen koji ubrzava proces zrenja, oslobađa se iz stabljike. Kada stabljiku prekrijete, usporava se ispuštanje etilena, a vaše banane će duže ostati zrele i svježe. Da bi trajale još dulje, omotajte svaku stabljiku banane pojedinačno. 

Krumpir, luk i češnjak: Da bi vam ove namirnice izdržale mjesec dana, čuvajte ih na hladnom, tamnom mjestu u vašoj kuhinji i dajte im malo prostora za disanje (nemojte ih stavljati u vrećicu). Iako neki ljudi misle da je hladnjak dobro mjesto, zapravo je previše hladno. Ako se čuvaju u hladnjaku, škrob u luku, češnjaku i krumpiru počinje se pretvarati u šećere, zbog čega proizvodi postaju mekši. Osim toga, nitko ne želi hladnjak koji miriše na češnjak.

Za one koji su ljubitelji komorača, mladog luka i  poriluka, postoji jednostavan način da utrostručite njihov rok trajanja: ponovno ih posadite.

Evo kako to učiniti:

Bijele korijene povrća stavite u čašu vode i stavite na prozor. Ovo najbrže djeluje kod mladog luka. Odrežite zelene vrhove koji se koriste, osim bijelih i svijetlo zelenih dijelova.

Korijen stavite u čašu vode sobne temperature i stavite blizu dobro osvijetljenog prozora. Za samo nekoliko dana, mladi luk (koji najbrže klija) počet će se oporavljati i moći ćete ih koristiti tri puta više.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

TAJNA MRŠAVLJENJA JE U JUHAMA - NISTE GLADNI,A GUBITE VIŠAK KILA

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare