To je to što me zanima!

Uživajte dok možete! Piva će biti sve manje - i bit će skuplje

Učestali toplinski udari i suše uzrokovani klimatskim promjenama smanjit će urod ječma, a time i proizvodnju piva, objavili su znanstvenici. Sve to se može odraziti na cijenu piva
Vidi originalni članak

Stručnjaci kažu kako je ječam, jedan od glavnih sastojaka piva, izuzetno osjetljiv na vrućinu i sušu pa bi zbog klimatskih promjena njegov urod mogao postati sve siromašniji. To će pak rezultirati nestašicom mnogima omiljenog pića što će dovesti do dramatičnih poskupljenja - neki predviđaju da će se cijena piva udvostručiti. 

- Cilj ove studije objavljene u časopisu Nature Plants nije motivirati ljude da danas počnu više piti, već ukazati na to da bi se klimatske promjene mogle odraziti na kvalitetu života, na život i navike kakve poznajemo. Zato je važno sa se svi zajedno borimo protiv klimatskih promjena - pojasnio je Dabo Guan, profesor ekonomike klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia u Norwichu, u Velikoj Britaniji.

Dodaje kako samo ječam najbolje kvalitete, a takvog je manje od 20 posto od cjelokupne globalne proizvodnje, završi u pivu, dok se ostatkom hrani stoka, prenosi The Sun

MALA PROMJENA NAVIKA Evo što vi možete napraviti za spas našeg planeta od propasti

Nastave li se klimatske promjene i globalno zatopljenje ovim tempom, regije koje uzgajaju ječam zahvatit će ekstremne vrućine i suše, i to najmanje jednom na godinu, a to je dovoljno da urod propadne ili prinos ječma bude osjetno manji. Stručnjaci predviđaju pad proizvodnje za otprilike 16 posto.

Ukoliko dođe do nekih pozitivnih promjena na Zemlji i nekim čudom se razina emisija stakleničkih plinova smanji, globalna proizvodnja piva pala bi za četiri posto, a cijene bi u tom slučaju porasle za otprilike 15 posto. 

Posebno bi bile pogođene europske zemlje, SAD, Novi Zeland i Australija. 

Inače, najveći izvoznici ječma na svijetu su Australija, Francuska, Rusija, Ukrajina i Argentina, a najveći uvoznici su Kina, Saudijska Arabija, Iran, Nizozemska, Belgija i Japan. 

Dio ječma u pivu zamjenjuju starim kruhom

Britanska craft kompanija Toast Ale kruhom zamjenjuje trećinu sladnog ječma u proizvodnji svojih piva. Koriste kruh i pecivo koji ostaju kao višak u raznim trgovinama i pekarama, a završili bi u smeću. Surađuju s lokalnim trgovcima.

Kruh i peciva koje koriste su neutralnog okusa, a nakon trganja se ubacuju u vruću vodu zajedno s ječmom - napravi se svojevrsna kaša koju je puno teže miješati nego kada se radi samo s ječmom.

- Pekare i trgovine sa sendvičima bace 44 posto kruha i peciva. Mi to uzimamo i njime zamjenjujemo trećinu ječma. Kruh daje neke šećere koji se pretvaraju u alkohol tijekom proizvodnje piva, a time se smanjuje količina svježeg ječma. U isto vrijeme kruh se iskoristi, a ne baca - kaže Louis Ziane iz  pivovare.

Napominje kako proizvodnja piva pomoću kruha nije nikakva novost, to se radilo i prije nekoliko tisuća godina, a oni su s proizvodnjom Toast Alea krenuli 2016. godine. Danas ga prodaju u mnogim trgovinama, restoranima i pubovima diljem Velike Britanije.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • lavlje srce 68 17.10.2018.

    Kaj se tu može?Ja sam se ionako odviknuo od pive i pijem ju jednom godišnje tak da nemam snjom problema.Ima voda kad sam žedan.

  • komentator__Luka 16.10.2018.

    bude je za mojeg života, to je najbitnije

  • Zloćo Mlađi 16.10.2018.

    Morat ćemo onda potezati kakvu staru rakijetinu.......hahahah

Komentiraj...
Vidi sve komentare