To je to što me zanima!

Vaza za ljepši prostor: Otkrijte koja je idealna baš za vaš dom

Ambijentu će dati udobnost, šarm, eleganciju i toplinu, a u njih se stavljaju i grane i cvijeće. Kombinacija različitih oblika vaza od istog materijala je dobitna kombinacija, a podne vaze su za prostorije s visokim stropom
Vidi originalni članak

Vaze u prostor mogu unijeti dašak glamura, no kao dekoracija koja se u prostor smješta promišljeno, važno je da ih ne nabavljate na brzinu nego ciljano.

- Dekoracije poput vaza vrlo su važan element u prostoru, pa se pri odabiru treba paziti na dezen vaze (boja, oblik, veličina, materijal), ali isto tako moraju se izvući svi detalji samog prostora kojem je namijenjena - objašnjava nam dizajnerica interijera Vesna Janko Finderle iz Home&Co. Najveće pogreške koje se rade u odabiru, nastavlja, su pogrešan oblik i veličina vaze te boja. Nisu sve vaze prikladne za sve prostore.

POGLEDAJTE VIDEO: Lucija Gorički preuredila dom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Velike vaze okruglih oblika svakako ne odgovaraju malim i uskim prostorijama, kao i jake boje šarenih dezena, primjerice u ekostilu - kaže Vesna Janko Finderle. Vaze nisu nužne u prostoru i nisu obvezna karika u opremanju, ali bitan su element ako prostor ima mogućnosti “ugostiti ih”. One ambijentu daju udobnost, šarm, toplinu i eleganciju.

- Kod odabira moramo znati njihov broj, hoćemo li ih u prostoru poredati jednu do druge, uzeti dvije, tri ili više i hoće li biti jednakih ili različitih dimenzija. Možete birati između metalnih, porculanskih, staklenih, kamenih vaza, a postoje i vaze koje pripadaju različitim stilovima: futurizam, antika, eko, barok, klasika, pletivo. Danas na tržištu zaista možemo naći svašta, ali i za svačiji džep - kaže dizajnerica interijera.

- Osobno obožavam kombinirati vaze dvije različite visine a istog dezena, tri vaze u nizu istog oblika ili simetričnu kompoziciju. Uglavnom, volim setove vaza istog dizajna, ali različitih veličina, koje se mogu poredati redom na površini i koje čine predivnu dekoraciju u prostoru. Grupirane vaze raznih oblika i boja izgledaju spektakularno - objašnjava Janko Finderle. Moramo znati i koju funkciju će imati vaza. Treba li ona biti samostojeća i dekor sam po sebi ili će nam služiti za polaganje na stol i komode i hoćemo li u nju nešto stavljati - cvijeće, kamenčiće, lampice, pa čak i čepove za vino, koji su zanimljiva dekoracija, a u ugostiteljskim objektima simpatičan dekor.

Različite vrste vaza, raznih oblika i veličina prostor čine drugačijim te se postižu neka drugačija stilska figura i dizajn.

- Vazama možemo sakriti nedostatke u prostoru, vizualno odvojiti prostor, ciljano odrediti središte same prostorije ili pak naglasiti prostor - objašnjava dizajnerica interijera i dodaje da su podne vaze namijenjene prostorima s malo većim površinama, a poželjno je da prostor ima i dodatnu visinu stropova.

- Podne vaze su velike i iz tog razloga u manjim prostorima izgledaju apsurdno te guše sam prostor svojom veličinom. Nije pravilo, ali u malim i uskim hodnicima postoji kutak u koji se može smjestiti podna vaza, ali onda pomno biramo njezin oblik, koji tad mora biti uzak i viši, izduženog oblika - dodaje.

Njihova svrha u prostoru ima više zadaća, ovisno o tome hoće li same po sebi biti dekor ili ćemo je upotpuniti cvijećem ili granama, ukrasnim biljem ili suhim cvijećem.

MALO INSPIRACIJE Top 20 jesenskih dekora: Detalji koji će domu dati puno topline

Vaze imaju i nekoliko oblika. Postoje vaze, vrčevi, trbušaste s uskim vratom, u obliku suze, cilindrične i moderne kvadratne. Podne vaze u većini su neovisni predmet dekora - gotovo uvijek su ukrašene zamršenim uzorkom ili imaju bizarnu siluetu, što ih čini cjelovitim dijelom projekta.

- Ako soba ima šarene pozadine s jačim uzorkom, bolje je odabrati mirnije nijanse i tonove. Ako je prostor mirnijih tonova te nenametljivih nijansi i boja, svakako se možemo poigrati jačim dezenom i bojom. Ako želimo prostor učiniti još elegantnijim, možemo u taj prostor položiti vaze čak istih tonova ili sličnih nijansi. Savjetujem da u dnevne sobe, kuhinje i blagovaonice stavite vaze svijetlih tonova, u spavaće sobe klasičan oblik ili pletarski rad, dok za kupaonice također razmišljate u mirnijim nijansama kako bi akcent bio na samo opuštanje i mirnoću - zaključuje Vesna.

POBJEGLI IZ GRADA Preuredili su stari vatrogasni toranj u dom, žive usred ničega

 

JEDNOSTAVNO PREDIVNO Od stare seoske kuće do doma iz snova: 'Volimo živjeti polako'

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare