Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vaza za ljepši prostor: Otkrijte koja je idealna baš za vaš dom

Vaza za ljepši prostor: Otkrijte koja je idealna baš za vaš dom
1

Ambijentu će dati udobnost, šarm, eleganciju i toplinu, a u njih se stavljaju i grane i cvijeće. Kombinacija različitih oblika vaza od istog materijala je dobitna kombinacija, a podne vaze su za prostorije s visokim stropom

VIDEO

Vaze u prostor mogu unijeti dašak glamura, no kao dekoracija koja se u prostor smješta promišljeno, važno je da ih ne nabavljate na brzinu nego ciljano.

- Dekoracije poput vaza vrlo su važan element u prostoru, pa se pri odabiru treba paziti na dezen vaze (boja, oblik, veličina, materijal), ali isto tako moraju se izvući svi detalji samog prostora kojem je namijenjena - objašnjava nam dizajnerica interijera Vesna Janko Finderle iz Home&Co. Najveće pogreške koje se rade u odabiru, nastavlja, su pogrešan oblik i veličina vaze te boja. Nisu sve vaze prikladne za sve prostore.

POGLEDAJTE VIDEO: Lucija Gorički preuredila dom

Pokretanje videa...

Lucija Gorički preuredila dom 01:16

- Velike vaze okruglih oblika svakako ne odgovaraju malim i uskim prostorijama, kao i jake boje šarenih dezena, primjerice u ekostilu - kaže Vesna Janko Finderle. Vaze nisu nužne u prostoru i nisu obvezna karika u opremanju, ali bitan su element ako prostor ima mogućnosti “ugostiti ih”. One ambijentu daju udobnost, šarm, toplinu i eleganciju.

- Kod odabira moramo znati njihov broj, hoćemo li ih u prostoru poredati jednu do druge, uzeti dvije, tri ili više i hoće li biti jednakih ili različitih dimenzija. Možete birati između metalnih, porculanskih, staklenih, kamenih vaza, a postoje i vaze koje pripadaju različitim stilovima: futurizam, antika, eko, barok, klasika, pletivo. Danas na tržištu zaista možemo naći svašta, ali i za svačiji džep - kaže dizajnerica interijera.

- Osobno obožavam kombinirati vaze dvije različite visine a istog dezena, tri vaze u nizu istog oblika ili simetričnu kompoziciju. Uglavnom, volim setove vaza istog dizajna, ali različitih veličina, koje se mogu poredati redom na površini i koje čine predivnu dekoraciju u prostoru. Grupirane vaze raznih oblika i boja izgledaju spektakularno - objašnjava Janko Finderle. Moramo znati i koju funkciju će imati vaza. Treba li ona biti samostojeća i dekor sam po sebi ili će nam služiti za polaganje na stol i komode i hoćemo li u nju nešto stavljati - cvijeće, kamenčiće, lampice, pa čak i čepove za vino, koji su zanimljiva dekoracija, a u ugostiteljskim objektima simpatičan dekor.

Različite vrste vaza, raznih oblika i veličina prostor čine drugačijim te se postižu neka drugačija stilska figura i dizajn.

- Vazama možemo sakriti nedostatke u prostoru, vizualno odvojiti prostor, ciljano odrediti središte same prostorije ili pak naglasiti prostor - objašnjava dizajnerica interijera i dodaje da su podne vaze namijenjene prostorima s malo većim površinama, a poželjno je da prostor ima i dodatnu visinu stropova.

- Podne vaze su velike i iz tog razloga u manjim prostorima izgledaju apsurdno te guše sam prostor svojom veličinom. Nije pravilo, ali u malim i uskim hodnicima postoji kutak u koji se može smjestiti podna vaza, ali onda pomno biramo njezin oblik, koji tad mora biti uzak i viši, izduženog oblika - dodaje.

Njihova svrha u prostoru ima više zadaća, ovisno o tome hoće li same po sebi biti dekor ili ćemo je upotpuniti cvijećem ili granama, ukrasnim biljem ili suhim cvijećem.

Top 20 jesenskih dekora: Detalji koji će domu dati puno topline
Top 20 jesenskih dekora: Detalji koji će domu dati puno topline

Vaze imaju i nekoliko oblika. Postoje vaze, vrčevi, trbušaste s uskim vratom, u obliku suze, cilindrične i moderne kvadratne. Podne vaze u većini su neovisni predmet dekora - gotovo uvijek su ukrašene zamršenim uzorkom ili imaju bizarnu siluetu, što ih čini cjelovitim dijelom projekta.

- Ako soba ima šarene pozadine s jačim uzorkom, bolje je odabrati mirnije nijanse i tonove. Ako je prostor mirnijih tonova te nenametljivih nijansi i boja, svakako se možemo poigrati jačim dezenom i bojom. Ako želimo prostor učiniti još elegantnijim, možemo u taj prostor položiti vaze čak istih tonova ili sličnih nijansi. Savjetujem da u dnevne sobe, kuhinje i blagovaonice stavite vaze svijetlih tonova, u spavaće sobe klasičan oblik ili pletarski rad, dok za kupaonice također razmišljate u mirnijim nijansama kako bi akcent bio na samo opuštanje i mirnoću - zaključuje Vesna.

Preuredili su stari vatrogasni toranj u dom, žive usred ničega
Preuredili su stari vatrogasni toranj u dom, žive usred ničega

 

Od stare seoske kuće do doma iz snova: 'Volimo živjeti polako'
Od stare seoske kuće do doma iz snova: 'Volimo živjeti polako'

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa