To je to što me zanima!

Veliki eksperiment: Stanare u domovima zabavljat će roboti

Projekt s 21,3 milijuna kuna financira Europska unija, a pola metra visoki roboti trebali bi se uskoro useliti u umirovljeničke domove u Velikoj Britaniji
Vidi originalni članak

Tehnološka potpora u gerijatrijskoj i palijativnoj njezi zadnjih desetak godina okupira znanstvenike i gerijatrijske stručnjake, posebice u razvijenim zemljama gdje stanovništvo sve dulje živi.

No dodatan je problem loša demografija u većini zemalja Europske unije ili, primjerice, Japana, gdje sve više nedostaje stručnog osoblja za njegu u domovima za umirovljenike.

Humanoidni roboti, poznati pod imenom Robbie Pepper, programirani su da prepoznaju potrebe korisnika, pa čak i za osnovnu komunikaciju, a preko ekrana na robotovim prsima korisnici će moći komunicirati s obitelji ili osobljem.

S robotima, kažu autori projekta, stanari u domovima neće biti usamljeni i bit će mnogo samostalniji. Smatraju kako će tehnološka pomoć biti od velike važnosti, posebice kod oboljelih od demencije.

SIGURNOST Pametne kuće odgađaju svim starijim ljudima odlazak u dom

No obitelji se protive ovom projektu. Uvođenje robota znači još manje ljudskog kontakta i komunikacije, koja je od presudne važnosti za zdravlje u starijoj dobi, ističu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 10.06.2018.

    Kako tuzno:(

  • 10.06.2018.

    Mehano Njonjo

  • Liverpool_YNWA 10.06.2018.

    ak puno ne brblja,može..

Komentiraj...
Vidi sve komentare