Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Veliki eksperiment: Stanare u domovima zabavljat će roboti

Projekt s 21,3 milijuna kuna financira Europska unija, a pola metra visoki roboti trebali bi se uskoro useliti u umirovljeničke domove u Velikoj Britaniji

The Wider Image: Ageing Japan: Robots' role in future of elder care
Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

Tehnološka potpora u gerijatrijskoj i palijativnoj njezi zadnjih desetak godina okupira znanstvenike i gerijatrijske stručnjake, posebice u razvijenim zemljama gdje stanovništvo sve dulje živi.

No dodatan je problem loša demografija u većini zemalja Europske unije ili, primjerice, Japana, gdje sve više nedostaje stručnog osoblja za njegu u domovima za umirovljenike.

Foto: Twitter/Screenshot

Humanoidni roboti, poznati pod imenom Robbie Pepper, programirani su da prepoznaju potrebe korisnika, pa čak i za osnovnu komunikaciju, a preko ekrana na robotovim prsima korisnici će moći komunicirati s obitelji ili osobljem.

S robotima, kažu autori projekta, stanari u domovima neće biti usamljeni i bit će mnogo samostalniji. Smatraju kako će tehnološka pomoć biti od velike važnosti, posebice kod oboljelih od demencije.

SIGURNOST Pametne kuće odgađaju svim starijim ljudima odlazak u dom

No obitelji se protive ovom projektu. Uvođenje robota znači još manje ljudskog kontakta i komunikacije, koja je od presudne važnosti za zdravlje u starijoj dobi, ističu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message