To je to što me zanima!

Veliki test: Pelene Babylove i Violeta upile najviše tekućine

Ispitali smo kapacitet devet jednokratnih pelena s polica hrvatskih prodavaonica. Testirali smo ih u idealnim uvjetima i treba znati da ne mogu upiti toliko tekućine kad su na djetetu koje puzi, sjedi, pada...
Vidi originalni članak

U pelene smo menzurom ulijevali po decilitar obojene tekućine. Zalijepili smo ih onako kako bi ih nosilo dijete i postavili donjim dijelom na površinu. Prvi decilitar je malo stajao u peleni, a potom je ona upila tekućinu.

U pelenama su male prozirne granule koje izgledaju poput zrnca šećera kad su suhe, a mogu upiti i do 30 puta svoje težine.

Kako smo sve više tekućine ulijevali, pelene su se širile. Nakon drugog decilitra unutrašnje površine pelena Violeta, K baby i Pampers bile su gotovo suhe na dodir, a ostale su bile malo vlažne. Treći decilitar pelena Lupilu je teško upila, a s četvrtim je većina imala problema i samo je dvostruka guma u njima sprečavala da se tekućina ne izlije. Prva je tekućinu upila Violeta, a posljednja Lupilu. Peti decilitar ulijevali smo popola. Lupilu i Beautybaby upile su samo pola te je potom počelo curiti sa strane, a na pritisak je tekućina izlazila i iz unutrašnjosti. Takva reakcija bi bila i kad bi dijete sjelo u prepunoj peleni. U preostalih sedam pelena polako smo ulijevali peti decilitar nakon kratke pauze. Lumpi, Pampers i Baby best pelene nisu upile sve te je dio tekućine ostao uz gumu.

TAJNE MAJČINSTVA Udarcima u maternici bebe se upoznaju sa vlastitim tijelom

Na dodir su bile jako mokre, a na pritisak je izlazila tekućina. U Pretty baby tekućina je dulje stajala, no upila je sve. Iz pelena K baby i Pretty baby sedmi decilitar se prelijevao preko gume. Uspjele su ga upiti, ali bile su jako mokre i tekućina je izlazila na pritisak.

Osmi decilitar ulijevali smo samo u Violetu i Babylove, no obje su već bile jako natopljene, debele pet-šest centimetara i jako mekane. Iznimka su Pampers i Lupilu, kojima je unutrašnjost podijeljena na tri dijela te su bile tvrđe i tanje.

Među natopljenim pelenama, K baby je bila najmanje mokra na dodir, a iz nje na pritisak nije izlazila tekućina.

Pelene smo testirali u idealnim uvjetima pa sigurno ne mogu izdržati toliko kad su na djetetu koje puzi, sjedi, pada...

KONSTRUKTIVNI SUKOBI Djeca uče sve o međuljudskim odnosima iz roditeljskih svađa

Pelene smo kupili 21. studenoga u prodavaonicama u Zagrebu. Tražili smo veličinu 3, midi, a većina proizvođača napisala je na pakiranjima kako su to pelene za djecu koja imaju između četiri i devet kilograma. Pampers i Beauty baby su za klince od pet do devet kilograma.

Među odabranim pelenama, prema onome što piše na pakiranjima, nijedna nije proizvedena u Hrvatskoj. Iz Njemačke su pelene Babylove, robna marka dm-a, i Müllerov Beauty Baby. K baby za Kaufland i Baby best za Plodine rade u Češkoj, a Pampers su iz Poljske. Na pakiranju pelena Pretty baby, robnoj marki Spara, te Lidlovim Lupilu samo piše da su iz Europske unije, no ne i iz koje države.

Od devet kupljenih pakiranja, dva su proizvedena u BiH, a oba radi Violeta. Jedne prodaje pod imenom tvrtke, a druge rade za Konzum. Te pelene Lumpi dosta se razlikuju od “pravih” Violetinih. Tvrtka Violeta ima proizvodne pogone u Hrvatskoj i BiH, a pelene rade u Grudama. U pakiranju pelena je i paketić vlažnih maramica. Na pakiranju pelena Lumpi piše da su iz Tomislavgrada.

Jedna pelena stoji između 1,07, koliko su K baby, Lupilu i Baby best, i 1,47 kuna, koliko je Pampers. Od nove godine porez na pelene će biti manji, a nadamo se i cijene pelena u prodavaonicama.

KADA OBAVITI RAZGOVOR? Psihijatrica: Djeci se o seksu ne priča kao o 'pčelici i cvijeću'

Pelene smo vagali na preciznoj vagi kakve se koriste za vaganje pošiljaka u pošti, a posudili smo je iz našeg otpremnog ureda.

Najlakša je bila pelena Pampers s 20,2 grama, a najteža Violeta imala je 29,9 grama. U pelenama je superupijajući polimer, ali, očigledno, ne u svima isti. Pampersica je upila 30,4 puta više obojene vode nego što je sama teška. Blizu su i Pretty Baby te Babylove s 29,26, odnosno 28,69 puta većom masom upijene tekućine od vlastite. K Baby, Violeta, Lumpi i Baby Best upile su između 26,7 i 24,5 puta više tekućine nego što im je masa, a rezultat pelena Lupilu i Beauty Baby bio je malo ispod 20. Sve pelene koje smo uspoređivali imaju dvije gume koje ih drže oko dječjih nogu kako se mokraća ne bi izlila.

Najskuplje su Pampers. Paket s 58 komada stoji 84,99 kuna, 1,47 kuna po peleni. Blizu je i Violeta (paket 74,99 kuna, komad 1,44). Pelena Pretty Baby stoji 1,22 kune, Lumpi 1,16, Beauty Baby 1,12, Babylove 1,10, a Lupilu, K Baby i Baby Best 1,07 kuna.

SAMO STRPLJIVO Roditelji, izdržite: Neposluh je samo jedna od faza odrastanja

Ovakva će testiranja uskoro možda postati i nepotrebna jer su brojne tvrtke već predstavile razne senzore za vlagu u pelenama, a patentirane su i pametne pelene koje bežično javljaju ne samo da su pune, nego i što ih je ispunilo.

Violetine pelene i Pampersice su po komadu jeftinije nego u lipnju 2017.

Slično istraživanje radili smo i prije godinu i pol. Pobijedila je pelena Violeta, uspjela je upiti koliko i druge, ali ostala je na dodir suha i iz nje nije curila tekućina.

Površina pelene Violeta tad je ostala relativno suha na dodir i nakon što je upila sedam decilitara obojene vode. Ni na pritisak se na površini pelene nije pojavila tekućina. Pelena bi mogla još upiti. Pelene Pampers su nas prošle godine razočarale jer je pelena već nakon šest decilitara upijene tekućine bila vrlo mokra na dodir. Kad smo pritisnuli pelenu, što se dogodi kad dijete padne na guzu, iz nje je curila tekućina i oko pelene su se pojavile lokvice. Sedam je istih proizvođača pelena bilo na testu ove i prošle godine. Lani su rezultati bili ujednačeniji, odnosno sve su pelene upile između 6,2 i 7 decilitara vode, a ove godine između 4,5 i 7,5 decilitara. Violetine pelene i Pampersice danas su sedam, odnosno 23 lipe jeftinije po komadu, Babylove stoje isto, a K baby, Beauty Baby, Baby Best i Pretty baby su poskupjele po komadu i do 18 lipa.

VELIKI TEST PELENA

Idi na 24sata

Komentari 10

  • UrsaMinor 11.12.2018.

    Lupilu, najzadovoljniji

  • sanja985 10.12.2018.

    samo pampers i to premium care....najjace pelene....od svih ostalih klinci dobivali osip a i cesto promocile..

  • _petra_ 10.12.2018.

    babylove...mi super zadovoljni

Komentiraj...
Vidi sve komentare