Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Udarcima u maternici bebe se upoznaju sa vlastitim tijelom

Nema pravila koliko je udaraca u danu normalno, no primijetite li da je beba mirnija nego inače, obratite pozornost. Pojedite nešto slatko i lezite na bok. Trebali biste osjetiti barem 10 pokreta unutar jednog sata

Foto: Dreamstime
3 komentara

Bebine udarce svaka trudnica željno iščekuje, a oni su ujedno i pokazatelj da se trudnoća razvija kako treba.

Nove studije pokazuju da ti pokreti ipak nisu nevoljni i da znače više od pukog protezanja u maternici.

Na londonskom sveučilištu analizirali su moždane valove novorođenčadi stare dva dana, od kojih su neka bila prijevremeno rođena, pa se smatralo da se ponašaju kao da su još u maternici. Kad su udarali nogama, u mozgu im se aktivirala regija povezana s osjetilima. Znanstvenici smatraju da su ti udarci ključni za upoznavanje vlastitog tijela prije nego što se dijete rodi.

OPASNO PO ŽIVOT Nikad djecu nemojte stavljati u autosjedalicu u zimskoj jakni

Povezanost udaraca s moždanim aktivnostima prestaje nekoliko tjedana nakon rođenja.

Većina trudnica počne osjećati bebine pokrete između 16. i 24. tjedna trudnoće. Osjete se kao udarci, treperenje, škakljanje..., ovisno o tome koliko je trudnoća odmaknula, a i kod svake je žene osjećaj individualan.

SVE S MJEROM Bebe mogu ići na hladnoću, ali bez dude jer im prijeti prehlada

- Uobičajeno je djecu povijati kad se rode, tako da im ruke budu uz tijelo. To se radi zato da bolje osjećaju površinu kad pomiču ruke i noge, što im daje sigurnost, kao da su još u utrobi - pojašnjava autor studije dr. Lorenzo Fabrizi.

Pokrete fetusa žene ranije osjete u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći. Ima naravno i mirnijih i aktivnijih beba, što ne znači da će takve ostati i kad se rode. Ritmički blagi pokreti su štucanje bebe, koje majka također osjeti.

NISU KONCENTRIRANI Manje je više: S puno igračaka mala djeca se ne znaju zabaviti

Između 24. i 28. tjedna fetus reagira na poznate zvukove i glasove, a udarci su najjači između 32. i 36. tjedna, kad naraste, očvrsne i ojača. Nakon tog perioda sve se smiruje jer bebi počinje nedostajati prostora i uglavnom su spremni za porođaj. Normalno je da je udaraca manje, a fetalna se aktivnost obično pojača kad se trudnica smiri, kao i nakon obroka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message