To je to što me zanima!

'Visoke temperature u jacuzziju opasne su za srce i nipošto nisu dobre za srčane bolesnike'

Vrsni kardilog, prof. dr. sc. prim. Nikša Drinković prokomentirao je mogući iuzrok smrti popularnog Chandlera iz serije 'Prijatelji', glumca Mathewa Perrya (54), kojeg su u subotu pronašli mrtvog u jacuzziju
Vidi originalni članak

Srčani bolesnici nipošto se ne bi smjeli izlagati izrazito niskim ili izrazito visokim temperaturama kakve su one u jacuzziju. No, čak i oni koji nemaju nikakvu dijagnozu kardiovaskularnih bolesti u jacuzzi trebaju ulaziti s dozom opreza, jer se problemi sa krvnim žilama neko vrijeme mogu razvijati, a da za njih i ne znamo, kaže vrsni kardiolog, prof. dr. sc. prim. Nikša Drinković, komentirajući iznenadnu smrt popularnog glumca Matthewa Perryja, kojeg javnost pamti kao Chandlera iz serije 'Prijatelji'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Serija 'Prijatelji' jedna je od onih koje su mnogi obožavali

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Perrya su u subotu prije podne pronašli mrtvog u jacuzziju i sve upućuje na to da je preminuo uslijed srčanog zastoja. Zna se tek da se to jutro osjećao dobro te da je oko dva sata proveo igrajući s prijateljima piklbol, sve popularniji sport koji predstavlja kombinaciju badmintona, stolnog tenisa i tenisa.

Na sportskom terenu proveo je oko dva sata, potom je sjeo sa osobnim asistentom i dogovorio što za njega mora obaviti, a onda se prepustio užitku u jacuzziju. Nema informacija o tome je li Perry ranije patio od problema sa aritmijama, brzim umaranjem, gubitkom zraka kod napora, kao ni sa začepljenjem krvnih žila i slično, što bi predstavljalo direktan rizik zbog kojeg se nije dobro izlagati velikim vrućinama, no zna se da je godinama imao problema s ovisnošću o alkoholu i nekoliko puta se liječio. Zbog alkohola je razvio pankreatitis i završio na gastrointestinalnoj operaciji.    

-  Moguće je da je dugogodišnje pretjerivanje s alkoholom utjecalo i na to da razvije kardiomiopatiju, što podrazumijeva slabljenje srčanog mišića i slabiju snagu kod 'pumpanja' krvi. Moguće da nije znao da ima te probleme, no to su bolesti čija je prva manifestacija u više od 50 posto slučajeva upravo srčani zastoj kod nekog većeg napora. Dakle, pacijent možda nema drug izražene simptome, no kod povećanih napora jednostavno se dogodi infarkt. A dva sata na sportskom terenu, nakon kojih se prepustio visokim temperaturama iznimno su veliki napor za srce - kaže prof. dr. sc. Drinković.

TUGA ZBOG ODLASKA 'CHANDLERA' VIDEO Shrvani fanovi: 'Ovo je ogromna tuga, s Prijateljima smo odrasli. Toga više nema'

Dodaje kako je slična situacija s brojnim sportašima koji su naizgled zdravi i snažni, pa se onda samo sruše na trkaćoj stazi.

- Visoke temperature šire krvne žile, zbog čega pada krvni tlak i ubrzava se rad srca, koje taj tlak pokušava podići. Uslijed svega toga, moguće je da počnu popuštati krvne žile, odnosno ako dođe do pucanja plaka, može se javiti i začepljenje krvnih žila - pojašnjava kardiolog. Dodatno, kada u jacuzziju pregrijemo tijelo, sva krv usmjerava se prema koži, što je način na koji se inače hladimo ljeti, kada se tako potakne znojenje. No, tijelo koje je u vodi ne može rashladiti znojenjem, a srce je izloženo još većem naporu da krv koja je otišla prema koži pokuša vratiti u normalan tok, dodaje.

NOVA STUDIJA Brzo pred matičara: Oženjeni muškarci imaju zdravije srce i manji rizik od 'tihog infarkta'

U takvim uvjetima prvo se mogu javiti pad ili porast krvnog tlaka (ovisno o tome postoji li ranije oštećenje srca), vrtoglavica i mučnina, abnormalni srčani ritam te zastoj srca, odnosno infarkt, što obično ne traje dugo i pacijentu se može pomoći jedino ako je u blizini netko tko mu odmah može pružiti prvu pomoć

- Svakako treba reći da se srčani bolesnici ne smiju izlagati previsokim temperaturama, ali ni preniskima. Zimi, na primjer, mnogi imaju jednu lošu naviku: Da se dobro najedu, pa odmah izađu na hladnoću. A nakon što ste jeli, sva krv se preusmjerava u probavu, pa srce na hladnoći može imati velikih problema da uspostavi normalnu cirkulaciju i uslijed tog pritiska može se javiti zastoj, odnosno infarkt - podsjeća kardiolog. Zato bi, kaže, srčani bolesnici takve rizike svakako trebali izbjegavati, dok se svima preporučuje oprez. 

KADA SE ZABRINUTI Kako prepoznati probleme sa srcem? Jedno od upozorenja na moždani udar je i utrnuta ruka

Dakle, ako volite jacuzzi, birajte onaj u kojem se temperatura vode može regulirati i nipošto ju ne postavljajte previsoko. Ne boravite u jacuzzi dulje od 5 do 10 minuta u komadu i uvijek držite kraj sebe bocu hladne vode, kako biste u međuvremenu rehidrirali tijelo. Alkohol se, naravno, ne preporučuje.   

 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 29.10.2023.

    Ne tražim vrućinu tamo gdje sama ne dođe. Ljeto mi donese dovoljno toga. 😁

  • Nina the badass 29.10.2023.

    Njegov put,1 njegovi izbori.

  • Megie.Bee. 29.10.2023.

    Izmučio je i tijelo i srce, kad tad bi došlo do ovoga. Šteta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare