To je to što me zanima!

'Vježba zvana Albertina' je neobična mozgalica za fanove Prousta

U 59 točaka i još nekoliko dodataka, ova knjižica u izdanju Kulturtregera i Multimedijalnog instituta te u prijevodu Miroslava Kirina bavi se odnosom protagonista romana i djevojke Albertine
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zapustili smo se: Ljudi sad ne vježbaju i ne hrane se kao prije

Volimo samo ono što u potpunosti ne posjedujemo, a ono što volimo želimo u potpunosti posjedovati. O ovom paradoksu i nekolicini ostalih zanimljivosti o fikcionalnom liku Albertine iz romanesknog ciklusa “U traganju za izgubljenim vremenom” Marcela Prousta piše kanadska pjesnikinja i esejistica Anne Carson.

Djevojka se od potpunog posjedovanja brani spavanjem, laganjem, lezbijstvom i umiranjem. U 59 točaka i još nekoliko dodataka, ova knjižica u izdanju Kulturtregera i Multimedijalnog instituta te u prijevodu Miroslava Kirina bavi se odnosom protagonista romana i djevojke Albertine. Albertina se pojavljuje u nekoliko tomova monumentalnog romana, kao ljubavnica protagonista, dok joj se ime spominje 2363 puta na 807 stranica.

UVIJEK DOBRE Top deset knjiga koje morate pročitati jednom u svom životu

Neki vjeruju da je Albertinu Proust modelirao prema svojem obožavanom vozaču Alfredu Agostinelliju. Kad je vozač u stvarnosti izgubio život u avionskoj nesreći, Proust je učinio da i Albertina izgubi život, i to padom s konja, što mu je dojavila njezina teta. Više nego bilo što drugo, “Vježba zvana Albertina” fragmentirana je i neobična mozgalica za fanove Prousta, destrukcija književnog lika koja na sažet i kreativan način otvara promišljanje ženske slobode.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Trčanje i bicikliranje - razmak od 4, a oni koji jure 20 metara!

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare