To je to što me zanima!

Za dug život jede se svinjetina, rezanci i domaća makovnjača

Za sjajan početak i još sretniju godinu gostima poslužite svinjetinu, rezance ili okruglo voće, a dok okrugli kolači donose sreću, perad se ne smije naći na tanjuru
Vidi originalni članak

Ljudi diljem svijeta vjeruju da će im hrana koju jedu 1. siječnja donijeti sreću i zdravlje u novoj godini, a među namirnicama kraljicama novogodišnjeg jelovnika su dugi rezanci, okruglo voće, svinjetina, cijela riba, leća, zeleno povrće, kisele haringe, crnooki grah i kukuruzni kruh.

U Kini, Japanu i drugim azijskim zemljama kao simbol dugovječnosti poslužuju se dugački rezanci koji se “za dug život” moraju posrkati u dahu. Na Filipinima se na Novu godinu jede okruglo voće jer oblikom asocira na kovanice, a slašću na izobilje. Kako bi im godina koja dolazi donijela izobilje, Kinezi jedu ribu koja je simbol sreće, a poslužuje se cijela kako bi godina bila dobra od početka do kraja. Na blagdanskom stolu u Turskoj obvezan je nar jer se vjeruje da donosi sreću. Njegova crvena boja simbolizira ljudsko srce, život i plodnost, zbog ljekovitih je svojstava simbol zdravlja, a njegove okrugle sjemenke simbol su napretka.

Kraljica među sretnom hranom je svinjetina bez koje je blagdanska trpeza nezamisliva. Na Kubi, u Španjolskoj, Portugalu, Mađarskoj i Austriji simbolizira napredak jer nikad ne ide natraške te traži hranu gurajući njušku uvijek prema naprijed.

Slasna svinjska rolada s krumpirima

Sastojci: 1 kg svinjske potrbušine, 300 g svinjske pisanice, češanj češnjaka, glavica luka, 20 g maslaca, žlica peršina, 1/2 žličice majčine dušice, žličica ružmarina, 3 žlice senfa, sol, papar

Priprema: Radnu površinu pospite majčinom dušicom i ružmarinom, dodajte sol i papar te pisanicu uvaljajte u začine. Na otopljenome maslacu popržite pisanicu te nakon pet-šest minuta izvadite meso, a na masnoći propirjajte maslac, luk, peršin i češnjak. Začinite potrbušinu. Na prženi luk dodajte senf i maknite s vatre. Smjesom senfa i luka premažite potrbušinu, na nju stavite pisanicu te savijte u roladu. Stavite je u vatrostalnu posudu i s krumpirima pecite 90 minuta na 170°C.

Soba-rezanci sa škampima, graškom i mrkvom

Sastojci: 1/4 šalice maslaca od kikirikija, 2 žličice naribanog đumbira, 2 žlice sojina umaka, žlica bijelog octa, žličica sezamova ulja, 1/2 žličice crvene paprike, sol, 220 g soba-rezanaca, 1,5 šalica sjeckane mrkve, 0,5 kg većih očišćenih škampa, 100 g graška, 1/2 šalice sjeckanoga korijandra

Priprema: Pomiješajte u zdjeli maslac od kikirikija, đumbir, sojin umak, ocat, sezamovo ulje i crvenu papriku. U posoljenoj vodi kuhajte rezance četiri minute, a potom dodajte mrkvu i kuhajte još minutu. Dodajte škampe i grašak pa kuhajte još dvije minute. Odvojite pola šalice vode u kojoj se kuhalo tijesto. Ocijedite rezance, povrće i škampe te stavite u zdjelu. Ulijevajte vodu od tijesta u smjesu s maslacem od kikirikija te mutite pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte umak od kikirikija i korijandar u zdjelu s rezancima te promiješajte.

I makovnjača donosi sreću

Kad je riječ o slasticama, u većini zemalja njeguje se jedno pravilo - za sreću u novoj godini poslužuje se kolač okruglog oblika.

U Hrvatskoj se za sreću jedu kolači s makom, najčešće makovnjača, koja zamotana u puni krug simbolizira ravnotežu. U Nizozemskoj se jede “olliebollen”, pecivo nalik na krafne, a Talijani se u novogodišnjoj noći slade slatkim kruhom s voćem, odnosno panetonneom. No postoji i hrana koju 1. siječnja treba izbjegavati, a to su jastog koji se kreće unatrag te perad koja razgrće natraške. Jastog simbolizira uzmicanje i spoticanje, a perad, odnosno kokoš, kajanje za prošlošću.

Varivo od crvene leće za bogatiju godinu

Sastojci: žlica maslinova ulja, 4 sjeckane mrkve, luk, žličica mljevenoga kumina, 400 g pelata, temeljac od povrtne juhe, šalica crvene leće, sol, crni papar, 150 g mladog špinata

Priprema: U loncu na srednjoj temperaturi zagrijte ulje. Dodajte mrkvu i luk te kuhajte od šest do osam minuta, dok malo ne omekša i ne posmeđi. Umiješajte kumin pa prokuhajte još minutu. Dodajte rajčicu, temeljac, leću, 2 šalice vode, sol i papar. Poklopite i kuhajte na visokoj temperaturi dok ne zavrije. Smanjite vatru i ostavite da krčka u poklopljenom loncu 10 minuta dok leća ne omekša. Umiješajte mladi špinat.

Makovnjača za supersretnu godinu

Sastojci: 900 g brašna (mjera za tri savijače), čaša mlijeka, čaša vode, paketić svježega kvasca, 2 male šalice šećera; nadjev: čaša ulja, 500 g mljevenog maka, 300 g šećera, malo mlijeka, žumanjak za premazivanje

Priprema: Razmutite kvasac u malo vode i mlijeka pa dodajte žličicu šećera i malo brašna. Kad se kvasac digne, dodajte ga u posudu s ostatkom brašna, šećera, mlijeka i vode. Zamijesite tijesto i pustite da se digne. U međuvremenu na zagrijanom ulju popržite mak i šećer pa ulijte malo mlijeka da dobijete kompaktnu masu, odnosno nadjev. Kad tijesto naraste, podijelite ga na tri dijela, razvucite valjkom i po njemu razmažite nadjev. Zarolane makovnjače premažite žumanjkom. Stavite u lim za pečenje premazan margarinom i pecite u zagrijanoj pećnici 40-ak minuta na 200 stupnjeva.

Waldorfska salata posuta bobicama nara za sreću

Sastojci: limun, 1/2 šalice majoneze, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice mljevenoga bijelog papra, 1/4 žličice mljevenoga kardamona, 2 zelene jabuke, 2 kruške, 225 g zelenog i crvenoga grožđa, 2 šalice sjeckanog srca celera, vezica potočarke, 2/3 šalice izmrvljene gorgonzole, 2/3 šalice grubo sjeckanih oraha te bobice šipka

Priprema: Iscijedite sok limuna te ga umiješajte u preljev od majoneze, soli, bijelog papra i kardamona. Izrežite neoguljene jabuke i kruške na kriške od 2,5 cm. Razrežite svako zrno grožđa na pola. Promiješajte jabuke, kruške, grožđe, celer i sol te poklopite i stavite u hladnjak. Na pladanj stavite listove potočarke. Umiješajte sir i orahe u salatu te žlicom rasporedite salatu preko potočarki. Pospite narom.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • coranora 08.01.2013.

    Ja sam više za tradiciju. Ako se jede za Božić purica sa mlincima onda ne preskačemo pravilo ni jedne godine. Od kada znam za sebe moji nikada nisu za Božić spremali nešto drugo. Uvijek je to bila purica sa mlincima a za Novu odojak sa mladim lukom. Tako sam i ja nastavila tradiciju sa svojom familijom. Za sada se još nitko nije bunio i izrazio želju za nečim drugim!

  • veron 30.12.2012.

    već sam se sad prejeo,ali makovnjača....ženu tjeram da odmah sutra peče..to bi se moglo pojesti.

  • ivancica10 30.12.2012.

    Mislim da necu uopce jest 1.1.

Komentiraj...
Vidi sve komentare